Datum objave: 09. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Proslavljeno podizanje razarača "Ljubljana" s dna mora

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani su 9. svibnja 1940. godine burno i neočekivano radosno proslavili podizanje s dna mora razarača "Ljubljana" iz flote ratne mornarice "Kraljevine Jugoslavije" koji je tri mjeseca ranije potonuo u ispred poluotoka Mandaline nakon udara u stijene na izlazu iz kanala sv. Ante.

"Ljubljana" je potonula 24. svibnja 1940. godine, a akcija njenog spašavanja trajale je do 9. svibnja kada je uz pomoć tada napredne tehnologije podignuta na površinu. Složena operacija podizanja potonulog broda bila je povjerena splitskoj tvrtki "Tripkovich", a njom je upravljao barun Banfield koji je bio smješten u hotelu "Krka". Osim tvrtke "Tripkovich" značajan dio posla obavili su splitski brodograditelj Marin Ferić i tvrtka "Grgić".

Šibenčani su s velikim zanimanjem pratili taj spektakularni poduhvat, a na iznenađenje brojnih predstavnika ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije, kada se u 10 sati i 12 minuta nad površinom mora ukazao dimnjak potonulog razarača, na obali je počelo slavlje. Mnoštvo okupljenih Šibenčana pjevalo je iz sveg glasa i palilo vatre kao da je Jurjevo
 

Iz kategorije: Vijesti