Datum objave: 04. Svibanj 2018

Ponavljanje natječaja se isplatilo: Za Trokut i Rezalište ponude jeftinije za 5,9 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik će, u odnosu na prijašnje izračune i ponude koje su dobili, za dovršetak plaže Rezalište i izgradnju Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut uštedjeti 5,9 milijuna kuna, nakon ponovljenog natječaja za prikupljanje ponuda. Naime, za toliko su manji iznosi na koje glase ponude za ta dva projekta. Pristigle ponude su u slučaju „Trokuta“ manje za 4,1 milijun kuna, a za plažu 1,8 milijuna kuna.

 

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika objašnjava te razlike stanjem u gradjevinskom sektoru.

„Budući da u procesu od izrade projekta, preko pronalaženja vanjskih sredstava za njegovo financiranje pa do raspisivanja natječaja za izvođača radova prođe do dvije godine, a građevinski sektor je zadnjih godinu dana u velikoj ekspanziji, dogodilo se da su ponuđene cijene s javnih natječaja preskočile naša planirana sredstva, pa smo trebali 'prosijati' dijelove projekata kako bi uhvatili korak s aktualnom tržišnom situacijom, a istovremeno ostali u gabaritima zbog kojih su nam stavljena na raspolaganje bespovratna europska sredstva, odnosno sredstva Ministarstva turizma. Nakon toga smo ponovili natječaje te, po prvim naznakama, dobili uštedu od blizu 6 milijuna kuna“, kaže on.

 

Svrha projekta 'Trokut' je razvoj inovativne poduzetničko-poslovne infrastrukture za pružanje novih i kvalitetnijih usluga u svrhu poticanja, rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća te stvaranja novih radnih mjesta na području Šibensko – kninske županije. Sam objekt će se graditi na prostoru Mandaline, a prostirat će se na dvije etaže ukupne površine 2084 m2 i bit će najsuvremenije opremljen. U samom Centru predviđeno je 28 funkcionalnih jedinica, fleksibilni prostori, tzv. Fab lab radionice, uredi, kabine i drugo. Očekuje se da postane suvremena verzija Narodne tehnike i šibenski centar za digitalno doba.

 

U završnim radovima na Rezalištu je planirano izgraditi pet fiksnih mulića, četiri manja i jedan veći, konstrukcijski sastavljen iz dva dijela. Također, završit će se pješačka staza, tj. dio koji nije realiziran zato da bi se omogućio pristup strojevima pri izvedbi mulića. Uz rampu za ulaz u more osoba sa smanjenom pokretljivošću izvest će se kameni nasip. U svrhu sprječavanja raznošenja pijeska vjetrom sa plohe odbojkaškog igrališta postavit će se inox-guma-platno ograda te klupa od kamenog suhozida obložena drvom.

 

„Sljedeći koraci su na našem stručnom povjerenstvu koje mora analizirati sve pristigle ponude, te ustanoviti da li najpovoljniji ponuditelji zadovoljavaju i ostale propisane uvijete. Centar za nove tehnologije će otvoriti svoja vrata do kraja 2020. godine, a radovi na plaži Rezalište će početi iza ljetne sezone“, ističe Mileta.
 

Iz kategorije: Vijesti