Datum objave: 15. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Osnovana šibenska tvornica sapuna "Labud"

Diana Ferić
Diana Ferić

Stjepan Boranić, otac Milivoja MIte Boranića, proslavljenog šibenskog sportaša, sudionika triju Olimpijada, trenera veslača "Krke" te trener i selektor veslačkih reprezentacija Egipta, Turske i Jugoslavije, utemeljio je u Šibeniku na današnji dan 15. travnja 1928. godine tvornicu sapuna "Labud".

Tvornica se nalazila u današnjoj Ulici fra Stjepana Zlatovića preko puta sadašnje zgrade FINA-e u zgradi gdje prije Prvog svjetskog rata bila Tvornica sapuna "Slavija".

U posao proizvodnje sapuna Stjepan Boranić je ušao s partnerom, a tvornica je dobro napredovala pa se 1938. godine spominje kao jedno od boljih šibenskih poduzeća koje uspješno napreduje i povećava proizvodnju.

Stjepan Boranić se spominje kao stručnjak s 35 godina iskustva u toj djelatnosti, zbog čijeg znanja i iskustva su sapuni šibenskog brenda "Labud" bili traženi u u Zadru, Splitu i Zagrebu

»Labud« je proizvodio tri vrste sapuna, »Galeb« sapun za pranje rublja "nenadmašiv specijalitet svoje vrste koji u sebi nema sode ni drugih škodljivih sastojina, te stoga štedi rublje koje iz pranja izlazi kao snijeg bijeloi zato ga domaćice naročito vole pogotovo jer se pri pranju malo troši", bijeli sapun "Marscille" i "Zeleni sapun" za čišćenja u kućanstvu.

Boranić, koji je u Šibenik doselio iz Zagreba, nabavljao je sirovine za svoje sapune iz Francuske, Cejlona i Argentine, a među prvima je u Dalmaciji za proizvodnju sapuna koristio maslinovo ulje, lavandu s otoka Hvara i samoniklo aromatično dalmatinsko bilje.

Šibenska tvornica sapuna "Labud" ugasila se uoči Drugog svjetskog rata pod nejasnim okolnostima. Nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine, u Zagrebu je osnovana tvornica sapuna s imenom "Labud" koja postoji i danas, ali ona nema nikakvih izravnih veza s istoimenom šibenskom tvornicom sapuna koju je prekrio duboki mrak zaborava.

TVornice "Galeb" trebalo bi je s sjetiti barem kao dijela biografije jednog od najslavnijih i najuspješnijih šibenskih sportaša Milivoja Mite Boranića, uz Branka Gojanovića Lasicu prvog šibenskog košarkaša, osnivača prvog šibenskog košarkaškog kluba 1947. godine, uspješnog atletičara, vrhunskog međunarodnog veslačkog trenera, trenera kuglaša i predsjednika Odbora VIII. mediteranskih igara u Šibeniku 1979. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti