Datum objave: 13. Travanj 2018

Vodički "konceptualni umjetnik" Mateša s "vaginom" na glavi atrakcija prosvjeda u Splitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Među nekoliko tisuća prosvjednika, koji su se 12. travnja na splitskoj Rivi okupili kako bi prosvjedovali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskoj, istaknuo se stariji gospodin koji je na glavi nosio kreaciju nalik vagini, s koje je pustio da vise dva utega - s natpisom EU na jednome te IK na drugome. Otkrivamo tko je Josip Mateša, samouki konceptualni umjetnik kojemu je prošle godine pripala Nagrada grada Vodica za životno djel, prenosimo  s tportala.


Obučen u tradicionalnu odjeću, s glavom provučenom kroz kreaciju nalik vagini s koje na lancima vise dva utega, Josip Mateša prisustvovao je prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Saboru, koji je 12. travnja na Rivi u Splitu okupio nekoliko tisuća ljudi.

Mateša je samouki umjetnik iz Vodica, kojemu je prošle godine taj grad dodijelio nagradu za životno djelo, kao predanom čuvaru tamošnje baštine. Kako je tom prilikom pisao Šibenski portal, rijetke su manifestacije u kojima ne sudjeluje ovaj 'duboko religiozni, skrušeni, ali i silno zabavni i duhoviti šjor', najpoznatiji po skulpturama od maslinova drva, slame, kamena i drugih prirodnih materijala.

Osim što je godinama član župnog zbora te je u nekoliko mandata bio članom pastoralnog i ekonomskog vijeća, Mateša je u Vodicama poznat kao kreator tradicionalnih božićnih jaslica koje je počeo raditi još kao 13-godišnjak. Pored vodičke župne crkve, radi ih za šibensku katedralu, ali i ispred svoje kuće, a 2012. u njih je smjestio i Antu Gotovinu, kao simbol pravedne borbe, kako je pojasnio.

'Moj moto je: sve što radiš - radi s ljubavlju. Jedino tako ništa nije teško. Ako se radi iz srca, kad si u svojoj duši sretan što nešto možeš promijeniti na bolje, onda je to pravi put', rekao je Mateša na primanju nagrade za životno djelo. Osim likovnom umjetnošću, bavi se poezijom i dramaturgijom, a svoje Vodice je, kako je otkrio, napustio jedino kad je bio 'u ondašnjoj vojsci i u jugoslavenskom zatvoru kao politički zatvorenik'.
 

Iz kategorije: Vijesti