Datum objave: 04. Travanj 2018

Ulaz u NP Krka na Lozovcu dobiva novi izgled i sadržaje s bespovratnim milijunima eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Bespovratnih oko 72 milijuna eura dobila je JU NP Krka iz EU fonda za regionalni razvoj za izgradnju Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac.

Danas, 4. travnja 2018. u prezentacijskom centru „Podzemni grad Paklenice“ u Nacionalnom parku „Paklenica“ ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić svečano su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt uređenja najfrekventnijeg ulaza u Nacionalni park „Krka“.

 

Ukupna vrijednost projekta je 105.968.378,33 HRK, od čega Europski fond za regionalni razvoj (EFRD) sufinancira 71.698.656,53 HRK, odnosno 85 % od ukupnih prihvatljivih troškova koji iznose 84.351.360,63 HRK, u obliku bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (šifra Projekta KK.06.1.2.01).

 

Na svečanom događaju u Nacionalnom parku „Paklenica“ potpisano je ukupno devet ugovora za različite projekte u vrijednosti više od 380 milijuna kuna, čija će provedba doprinijeti poboljšanju kvalitete života građana i društveno-gospodarskog razvoja Republike Hrvatske kroz povećanje turističke ponude i održivo upravljanje zaštićenim područjima, porast kvalitete obrazovanja i studentskog smještaja te kroz smanjenje socijalnih nejednakosti, siromaštva i depopulacije na ratom pogođenim područjima. Uz Nacionalni park „Krka“, sredstva su dodijeljena i NP „Mljet“, NP „Paklenica“, PP „Biokovo“, Cerovačkim špiljama, Sveučilištu u Zadru, Općini Darda, Gradu Petrinji i Gradu Benkovcu.

 

Cilj projekta uređenja Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac je, izgradnjom infrastrukture za prijam i upravljanje i edukacijom posjetitelja, povećati vidljivost NP „Krka“ kao turističke atrakcije, jačati obrazovne kapacitete za interaktivnu edukaciju i informiranje posjetitelja, postići kvalitetniji prostorni i

vremenski raspored posjetitelja, te osigurati društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

 

Izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa ulaza Lozovac uključuje izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra te izgradnju i uređenje prometnica, parkirališta i pješačke površine. Novi objekt nalazit će se na prostoru sadašnjeg bifea a protezat će se do postojećeg sanitarnog čvora.

Izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa Posjetiteljskog centra Lozovac uključuje:

 

1) Izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra Lozovac:
- Izgrađena i opremljena četiri funkcionalna volumena, s ukupno 1860 m² korisnog prostora, u kojima su raspoređeni i grupirani sadržaji posjetiteljskog centra (multimedijski, info i administrativni sadržaji, blagajne, sanitarni blok, te komercijalni, ugostiteljski, spremišni i servisni sadržaji).
- Izložbeno-prezentacijske i multimedijske sadržaje Posjetiteljskog centra Lozovac:
• AR Proširenu stvarnost;
• Multimedijsku dvoranu;
• Manju dvoranu/sobu za sastanke;
• Izložbu arheoloških artefakata;
• Umjetničku instalaciju – čuvare Parka;
• Toteme s vizualima.

 

2) Izgradnju prometnica, parkirališta i pješačkih površina:
- Uređeno okretište za autobuse NP „Krka“;
- Izgrađenu prilaznu cestu do Posjetiteljskog centra i prostor za organizirani parking agencijskih autobusa;
- Izgrađen mokri sanitarni čvor uz perone za agencijske autobuse;
- Izgrađen „zeleni otok“ s prostorom za reciklažu i razvrstavanje otpada;
- Uređene i opremljene dvije hortikulturne površine s dječjim igralištem;
- Instaliran sustav za automatsku provjeru ulaznica i digitalne info-panoe;
- Instaliranu signalizaciju unutar kompleksa namijenjenu lakšem snalaženju i usmjeravanju posjetitelja.

 

Trenutno je u tijeku izrada izvedbenog projekta, nakon koje se pokreće postupak odabira izvođača radova, a sam početak radova se očekuje do kraja godine.

 

JU NP Krka je europskim novcem već provela projekt Nepoznata Krka.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3