Datum objave: 28. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN - Odbijen šibenski prijedlog da pekari rade danju, a spavaju noću

Diana Ferić
Diana Ferić

Pekari moraju raditi danju da bi građani imali vrući kruh za ručak, a pekari normalan i uredan život jer bi spavali noću kao ljudi, predložili su šibenski pekarski pomoćnici članovima pekarskih strukovnih udruženja Dalmacije na današnji dan 28. ožujka 1930. godine.

Šibenski pekarski pomoćnici upozorili su kolege da njihov prijedlog dolazi iz "grada čuvenog po odličnom kruhu i pekarskoj tradiciji" te da je plod "iskustva s potrebama Šibenčana da za vrućim kruhom."

-Istina je - kaže se u obrazloženju prijedloga - da građani ujutro kupe vrući kruh, ali što im to vrijedi kada im se do ručka ohladi, a i za marendu bude jedva mlak. Da bi se to izbjeglo, a uz to i da bi pekari živjeli ljudski uredno i spavali noću, kruh treba peći ujutro da bi bio vruć u podne. Tako bi svi bili zadovoljeni. Pekari bi imali noć za ljudski san, a građani vrući kruh baš kad im treba.

Prijedlog šibenskih pekarskih pomoćnika nje prihvatila ni jedna strukovna pekarska organizacija u Dalmaciji, a nije zaživio ni u Šibeniku iako su neki pekari imali i dnevnu smjenu pa se u vrućeg kruha moglo imati i popodne "tko je imao sreće i bio brz da ga se domogne"
 

Iz kategorije: Vijesti