Datum objave: 23. Ožujak 2018

Skup o regionalnom razvoju:Dati veću samostalnost županijama u izvlačenju EU sredstava

Diana Ferić
Diana Ferić

Uloga i iskustva županija u povlačenju sredstava iz Europskih fondova tema je "Regionalne konferenciju Šibensko-kninske županije" koja se za tri županije i to Šibensko – kninsku, Zadarsku i Splitsko – dalmatinsku održala danas u šibenskoj Gradskoj vijećnici.
Na njoj su govorili šibensko – kninski župan i predsjednik zajednice županija Goran Pauk, Zlatko Komadica, primorsko – goranski župan te predstavnici Zadarske i Splitsko – dalmatinske županije Ante Katavić i Lovro Jurišić. Skup su organizirali Poslovni dnevnik i Zajednica županija.

 

Bilo je riječi o tomu da je i dalje prevladava centralizirano odlučivanje kada je riječ i o Eu fondovima jer sva pregovaranja idu preko državnih institucija. Zlatko Komadina je iznio primjer Poljske u kojoj se najveći dio sredstava iz EU fondova povlači na razini države, ali u manjem dijeli njihove regije imaju pravo i izravnih pregovora. Župan Pauk se s tim složio pa je istaknuo kako je bolja bila praksa u vrijeme pretpristupnih fondova kada su postojali regionalni operativni programi koji su okupljali političare, poduzetnike, civilne udruge i koji su određivali lokalne prioritete. Sada je postupak previše složen i preadministiran.

„Praksa je pokazala da su županije najspremnije za apliciranje na EU projekte i privlačenje sredstava Europske unije za različite namjene. Uspješne priče povlačenja sredstava trebaju nam biti poticaj i vodilja za daljnji napredak, ali i pokazatelj građanima da novac koji izdvajaju trošimo namjenski i da oni od toga imaju realne koristi“, istaknuo je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk otvarajući Konferenciju. Državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić u uvodnom je izlaganju istaknula da Republika Hrvatska u trenutnoj financijskoj perspektivi koja je na snazi do 2020. na raspolaganju ima 10,7 milijardi eura.

 

Župan Goran Pauk je naglasio da „kvalitetnim nacionalnim planom razvoja i dobrim upravljanjem nacionalnim sredstvima europski fondovi postaju važan izvor financiranja kojim se ubrzavaju razvojni procesi“ i dodao da je za povećanje učinkovitosti regionalne politike u kombinaciji s drugim politikama EU nužno razviti pametne strategije specijalizacije.
Takav koncept pomogao bi županijama da usmjere sredstva na nekoliko ključnih prioriteta, spriječila bi se disperzija sredstava na široko područje i odredile ključne smjernice razvoja svih županija.

 

Istaknuta je važna uloga razvojnih županijskih agencija pogotovu u pripremi programa i kadrovskoj ekipiranosti za pomoć institucijama i poduzetnicima u apliciranju za sredstva iz Europskih fondova.

Lovro Jurišić je upozorio da je bitno da projekti za koje se traži novac iz EU fondova budu razvojni i da potiču konkurentnost i poduzetništvo,a ne da se sve svodi na šetnice i valorizaciju baštine. Istaknuo je i kako je u Splitsko – dalmatinskoj županija sada 420 OPG –ova prošlo na natječajima za EU fondove.


Ograđujući se da ne želi politizirati, Goran Pauk je ustvrdio kako bivša vlada Zorana Milanovića nije imala nikakve kontakte sa županijama, on osobno nikakve, a tadašnji ministar Grčić se sa za županima, kazao je sastao samo kad je predstavlja neke zakone. „Za razliku od te vlade sadašnja vlada odlično komunicira sa svima nama“, kazao je. Replicirao je Zlatko Komadina kazavši da možda u vrijeme Milanovićeve vlade nije bilo kontakata, ali da sada, ako ih i ima, to ne daje rezultata osim ako se, kazao je, "netko ne sastaje s nekim zašto što je nečiji, a to to, ako je tako nije dobro".
No kasnije je u diskusiji ogradio da ne govori ništa protiv državne vlasti, a pohvalio je aktualnu Ministricu Gabrijelu Žalac napomenuvši kako ona zna što radi i da dobro radi te da se vidi da je prije radila u Razvojnoj agenciji. Ustvrdio je i da je sadašnja država efikasnije nego prije.

Goran Pauk je naglasio kako sadašnje Ministarstvo raegionalnog razvoja da se smanji sudjelovanje županija u financiranju projekata za kojis e dobiva novac iz EU fondova.

Na skupu je rečeno i da bi država trebala upravljati regionalnim razvojem i  utvrđivati prioritete, ali i da bi županije morale imati mogućnost da same utvrde svoje prioritetne projekte za izvlačenje sredstava iz EU fondova.

 

Upozoreno je i da mali poduzetnici nemaju puno šanse za samostalno izvlačenje novca iz EU fondova.


Konferenciju su otvorili zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, Mislav Šimatović, župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk te državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

 

Osim panela o ulozi županija u povlačenju sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, održana je i panel diskusija „Utjecaj javnog sektora na razvoj poduzetništva u Šibensko-kninskoj županiji“ na kojoj su, osim župana Gorana Pauka, sudjelovali i gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta, poduzetnik i vlasnik imanja Etnoland Joško Lokas.

 


 

Iz kategorije: Vijesti