Sidebar Menu

Datum objave: 10. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN – Zabranjena gradnja tvornica cementa i umjetnih gnojiva u Zablaću

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvornice za proizvodnju cementa i fosfatnih gnojiva nisu bile izgrađene u Zablaću zato što je na današnji dan 10. ožujka 1938. godine, njihovu gradnju zabranilo Ministarstvo trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije.

Tom odlukom Ministarstvo trgovine i industrije odbilo je projekt poduzeća „Dinara“ iz Splita i odluku šibenske vlasti, da se na zemljištu kojeg je Šibenik namjeravao poduzetnicima iz Splita ustupiti besplatno, izgrade cementara i tvornica za proizvodnju umjetnih gnojiva s operativnom obalom za pretovar fosfata.

Šibenska općinska uprava očekivala je da će taj projekt biti moguće ostvariti uz potporu Ministarstva vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije, ali je presudio stav Ministarstva trgovine i industrije kojeg je prihvatila Vlada Kraljevine Jugoslavije.

U obrazloženju odbijanja projekta „Dinare“ i zabrane gradnje tvornica cementa i umjetnih gnojiva u Zablaću kaže se da je riječ o vrijednom prostoru koji treba biti namijenjen turizmu, a ne „nečistim industrijama“.

Cementara nije nikada izgrađena, ali je umjesto Zablaća luku za pretovar fosfata kasnije dobio Šibenik.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam