Datum objave: 02. Ožujak 2018

Kandidatkinja za Šibeniku grandecu:Irena Bralić, pedijatrica, znanstvenica i filantropkinja

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogi se busaju u prsa da vole svoj rodni Šibenik, ali puno manje je onih poput docentice dr.sc. Irene Bralić, pedijatrice koja to pokazuje konkretnim djelima, a kada priča o svom gradu, njegovim ljudima i uspomenama suze joj automatski naviru, onako iskreno. Iako djeluje vrlo čvrsto i u životu sve postavljene ciljeve uspješno ostvaruje zapravo je velika emotivka i filantrop. O tomu svjedoči i to što je zahvaljujući njoj lani, ostatak novca koji je ostao nakon što su podmireni svi troškovi održavanja velikog pedijatrijskog skupa koji je ona organizirala, 70 000 kuna uplaćen akciji „Korak u život“ Rotary kluba Kaptol za stipendiranje troje studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To je u prvom redu pridonijelo tomu što je kandidirana za ovogodišnje priznanje Šibenska grandeca koje će biti dodijeljeno 7. ožujka u Muzeju Grada Šibenika

Irena je rođena u Šibeniku, tu je završila osnovnu i srednju školu, nastavila je školovanje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu na kojem je magistrirala i doktorirala. Ima pedijatrijsku ambulantu u Trogiru no uglavnom živi u Šibeniku. Prve korake u liječničkoj praksi ipak je napravila u Šibeniku:
„To je bilo u zlatno vrijeme šibenskih liječnika i oni su me obilježili i kao čovjeka i kao liječnika dok sam  tu stažirala. Put me odveo u ambulantu u Trogir koji je čaroban grad zato što mi je dao mogućnost da se razvijam kao liječnik praktičar i iz te prakse su proizašle moje dvije knjige i najveći mi je kompliment kada mame kažu 'moja pedijatrica meni objasni zašto je nebo plavo'. Sve drugo postaje nebitno“, priznaje Irena koja je istodobno i docentica na Medicinskom fakultetu u Splitu i vrlo često gostuje kao predavačica na brojnim skupovima, domaćim i međunarodnim.

 

Autorica je priručnika za roditelje 'Kako zdravo odrastati', sveučilišnog udžbenika „Prevencija bolesti u dječjoj dobi „ te sveučilišnog priručnika „Cijepljenje i cjepiva“ na koji je posebno ponosna budući da su njezini kolege koji su sudjelovali na izdavanju tog udžbenika prihvatili bez pogovorno njezin ideju da on bude posvećen, kako stoji na prvoj stranici – „Čast mi je da ovo djelo mogu posvetiti svim generacijama mojih Šibenčana. Voljeni grade, sretan ti 950. rođendan'. Ona od 2015. godine organizira Tečajeve za pedijatre koji se u struci boduju s najviše bodova i za predavače i za sudionike pedijatre, a ove godine na treći takav skup koji se upravo održava u Vodicama dolazi čak 50 mladih specijalizanata.

"Mislim da je to naš najveći uspjeh. U vrijeme kada mladi ljudi odlaze iz Hrvatske mi ih toliko privučemo na naš tečaj. Većina ih dolazi samo na predavanja i vraća se kući svakodnevnim obvezama što potvrđuje da nisu tu zbog zabave nego zbog učenja“, ističe Irena koja je posebno osjetljiva na mlade ljude. Uvijek ističe da su joj najveću uspjeh u životu njezina djeca - Ante, apsolvent na Kineziološkom fakultetu  i Katja koja je specijalistica  pedijatrije na Klinici za pedijatriju u Splitu. Želi pomoći i djeci bez roditeljske skrbi pa otuda i njezina inicijativa da se osigura novac za njihovo stipendiranje o čemu ne voli govoriti u javnosti.
 

"To je u srcu skriveno i čovjek ne maše u javnosti. Ne volim puno pričati o tome, ali najljepšu čestitku za Božić dobila sam od dragog i posebnog momka koji studira u Mostaru, od Marjana. Inače je iz Šibenika i splet okolnosti u životu je bio takav kakav je. Kazao mi je da je položio sve ispite. Marjanu smo u okviru akcije 'Korak u život' omogućili stipendije da nastavi studiranje jer ja vjerujem samo u obrazovanje, znanost te rad i ulaganje u sebe", ističe dr.sc. Irena Bralić, a to svojom bogatom karijerom i potvrđuje.
 

Iz kategorije: Vijesti