Datum objave: 28. Veljača 2018

DOGAĐAJ DANA - Promocija knjige i izložba "Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja"

Diana Ferić
Diana Ferić

Akademik Nenad Cambi, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, prof. dr. sc. Željko Miletić i Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, predstavili su danas šibenskoj javnosti svoju unikatnu znanstvenu knjigu "Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja".

Ta neobična knjiga, prvi takav znanstveno - istraživački rad u svijetu, nastala je na temelju dugogodišnjeg numizmatičkog kolekcionarskog i znanstveno - istraživačkog rada Joška Zaninovića, a oko njegovog projekta okupio se tim vrhunskih stručnjaka pa su Zaninović, Cambi, Glavičić i Miletić uobličili iznimno vrijednu i zanimljivu knjigu čije je tiskanje financirala Javna ustanova "Nacionalni park Krka".

Nakon promocije knjige "Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja" koja je naišla na odličan odaziv u široj javnosti i dobila visoke ocjene struke kao i godišnju nagradu "Josip Brunšmid" Hrvatskog arheološkog društva, u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorić otvorena je i velika izložba najljepših i najzanimljivijih novčanica iz raznih mediteranskih zemalja i Hrvatske.


Rad tima autora i znanstvenika Cambi - Glavičić - Miletić - Zaninović  osobito je  vrijedan doprinos na području arheologije, a njihovu knjiga koja tematikom i pristupom nema srodnika u hrvatskoj arheološkoj publicistike, odlično su prihvatili i stručnjaci i šira publika, a naišla je i na neočekivano pozitivne reakcije i među numizmatičarima.

Govoreći o knjizi "Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja" akademik Cambi je naglasio da on kao autor naveden na prvom, a Zaninović na posljednjem mjestu samo zato što su poredani po abecedi, a u naravi trebalo biti obrnuto jer ni knjige ni projekta ne bi bilo bez rada, istraživanja i inicijative Joška Zaninovića. Štoviše akademik Cambi je kazao da je Zaninovićeva tematska numizmatička zbirka novčanica mediteranskih zemalja s prikazima antičke baštine, toliko vrijedna i da bi zaslužuje status nacionalnog kulturnog dobra.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3