Datum objave: 28. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN - U Šibeniku održan najbolji dječji karneval u Kraljevini Jugoslaviji

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 90 godina, na današnji dan 28. veljače 1928. godine, u Šibeniku je održan dječji karneval koji je bio tako dobro organiziran da je proglašen najboljim dječjim karnevalom u Hrvatskoj i Kraljevini Jugoslaviji.

Dječji karneval je organizirala šibenska Ženska zadruga, a 28. veljače je održana njegova velebna repriza. Naime Ženska zadruga je upriličila dječji karneval 20. veljače 1928. godine, a on se toliko svidio Šibenčanima i njihovim gostima da se tražilo da ga se ponovi. Prvi predloženi datum za reprizu bila je zadnja pravoslavna pokladna nedjelja koja je padala na 26. veljače, ali do tada nisu mogli biti pripremljeni svi kostimi pa je dječji karneval ponovljen 28. veljače.

Središnji dio dječjeg karnevala bio je organiziran na terasi hotela "Krka" iako je dan bio pravi zimski, hladan i vjetrovit. Na terasi hotela "Krka" bila je kostimirana zabava za najmlađu djecu, a ona malo starija išla su u karnevalskoj povorci koja je krenula s Poljane nakon prolaska kroz Kalelargu spustila se na rivu kod katedrale i došla pred hotel "Krku".

Dječji kostimi izvijestile su tadašnje novine "nadmašile su sva očekivanja", a opća je ocjena bila da "takav maštovit i razigran dječji karneval još nije viđen u našoj Kraljevini".

Djeca su bila maskirana u Pierrote, Beduine Bajazzo pajace, balerine, shimi šarmere i razne "lule", a najboljom je bila proglašena dječja grupa maskirana u "gala kavalire s princezom mode". U ocjeni te grupe pisalo je da je "njihova programna točka bila upravo senzacijonalna" te je "gotovo zasjenila otmjenu i dražesnu kostimiranu zabavu koja je publici pružila najprijatnije zadovoljstvo."

Prijedlog da šibenski dječji karneval iduće godine bude "karneval djece svekolike Dalmacije" nije naišao na odjek pa iduće 1929. godine ne samo što nije bilo dalmatinskog dječjeg karnevala u Šibeniku nego ni samog šibenskog dječjeg karnevala.

 

Iz kategorije: Vijesti