Datum objave: 24. Veljača 2018

FOTO Krenula tematska turistička tura "Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika"

Diana Ferić
Diana Ferić

Tematskim vođenjem Šibenčana po mjestima u povijesnoj jezgri koja su vezana na srednji vijek pod nazivom „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“ 11 turističkih vodičkinja, članica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik probili su led s jednom novom turističkom ponudom koja je jednako zanimljiva i domaćim stanovnicima i turistima. Tridesetak Šibenčana vođenih s kostimiranim vodičima čuli su večeras priče o šibenskim hospicijima i lazaretima, o templarima u Šibeniku i zgradama koje su za njih vezane, o strašnoj kugi koja je u 14. stoljeću poharala Šibenika, a stigla je iz Glamoča s uvezenim tkaninama. Nije izostala niti priča o Jeleni koja se zavjetovala da će se zarediti ako njezin Šibenik preživi kugu, a dvije izvele su igrokaz o majci i kćeri Mrni i Dobri koje su bile optužene da su vještice i da su začarale mnoge muškarce svojim vradžbinama pa su ih zatočili, ali su na kraju uspjele pobjeći.

-Već dugo razmišljamo o ovakvim tematskim vođenjima kroz Šibenik,a organizirali smo ova prva u veljači kada se obilježava Međunarodni dan vodiča.

Ovu turu vodi 11 vodičkinja , koje su rasppređene po grupama i raspoređene po punktovima do kojim dolaze sudionici.

Vodiči su odjeveni u srednjovjekovne kostime a nose baklje i fenjere. Tura je završila u Kvartiru uz suhe smokve, badame i rakijicu u kojoj ipak, kako su u šali naglašavale, domaćice ovog događanja, nije bilo vradžbine koje su navodno u svojim čaranjima koristile Mrna i Dobra čiji duh možda još uvijek luta šibenskim kalama.

Zbog velikog interesa Šibenčana, tematski razgled "Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika" bit će organiziran i u nedjelju.
 

Iz kategorije: Vijesti