Datum objave: 13. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Tvornica ljesova, Mlekita, Kavita, Maslita & Grenkita i otmica djevojke

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljednji puta se 13. siječnja 1934. oglasila šibenska tvornica ljesova i mrtvačkih sanduka "ILS". Tvornica je imala pogon i skladište preko puta željezničke stanice, tamo gdje je danas robna kuća.

Vlasnik se hvalio bogatim izborom ljesova i mrtvačkih sanduka, a prodavao ih je na veliko i malo.

Iste godine i istoga dana kada je "ILS" objavio svoj posljednji oglas, prvi i jedini puta objavio je oglas nepoznati šibenski poduzetnik koji je Šibenčanima ponudio svoje originalne čokolade MLEKITA, KAVITA, MASLITA I GRENKITA

"Mlekita" je bila obična čokolada od punomasnog mlijeka, "Kavita" je imala okus kave, a "Maslita" je bila čokolada za "deserte i desertna čokolada" s primjesama maslinova ulja. Još je zanimljivija bila "Grenkita", gorka čokolada bez šećera koja je sadržavala sjemenke gorušice, biljke od koje se proizvodi senf.

Na današnji dan, u ponedjeljak 13. veljače 1927. godine, Stjepan Džaja iz Šibenika oteo je djevojku Anu Čuklin iz Boraje u koju se zagledao i želio je uzeti za svoju ženu.

Stjepan je Anu zaskočio dok je čuvala ovce na paši, ali kako on Ani nije bio drag, djevojka se otimala i zvala upomoć pa su na otimača nasrnuli borajski čobani. Oni su uspjeli djevojku osloboditi pa je ona, misleći da je Stjepan otišao, nastavila čuvati ovce. Ali Stjepan nije odustao nego ju je, kako stoji u policijskom izvješću, dočekao kasnije kada se vratila kući i krenula na izvor po vodu. Djevojka se opet otimala i vikala. To je čula njena majka koja je dojurila i vilama otjerala zaljubljenog otimača.

Policija je istoga dana privela i zatvorila Stjepana Džaju, a sutradan ga je pustila kada se pokajao i obećao da više nikada neće otimati djevojke.
 

Iz kategorije: Vijesti