Datum objave: 13. Veljača 2018

MUZEJ GRADA ŠIBENIKA: Predavanje o antičkom brodolomu kod zlarinskog rta Plavac

Diana Ferić
Diana Ferić

Dalibor Martinović, jedan od začetnika podvodne arheologije u Hrvatskoj i najpoznatija hrvatska podvodna arheologinja dr. sc. Irena Radić Rossi, docentica Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, večeras (utorak, 13. veljače) će u 19 sati u Muzeju grada Šibenika održati predavanje o antičkom brodolomu koji se dogodio ispred rta Plavac na otoku Zlarinu u 1. stoljeću poslije Krista.

Nalazište je otkrio Dalibor Martinović 1970. godine, a podvodna istraživanja započela je 1971. godine ekipa arheologa koju je predvodio pokojni šibenski arheolog dr. Zdenko Brusić.

Kod rta Plavca nađeni su ostatci brodoloma s početka 1. stoljeća. Tu je potonuo brod, dug oko 30 i širok 9 metara koji je održavao trgovačke veze između južne Italije i južne Liburnije i vjerojatno plovio prema antičkoj Skadroni. Ne zna se zašto je potonuo, a istraživanja koja su trajala od 1972. do 1975. i tijekom 1977. godine navode na pretpostavku da je izgubio bitku sa snažnom burom.

Tijekom istraživanja pronađeni su drveni ostatci brodske konstrukcije, dijelovi brodske opreme, i različiti predmeti koji su pripadali brodskom teretu. Među ostatcima tereta najviše je bilo amfora koje su se proizvodile na području Italije i Španjolske, a među njima je bila ii jedna amfora egipatskog tipa.

Na brodu je pronađena i izvrsno sačuvani drveni brodski koloturnik. Riječ je o jedinstvenom nalazu kojeg će moći vidjeti posjetitelji večerašnjeg iznimno zanimljivog predavanja u Muzeju grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti