Datum objave: 12. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Snijeg zatrpao Dalmaciju, stoku ubija led, zavladala je glad

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezapamćena hladnoća okovala je sjevernu Dalmaciju, a dubok snijeg zatrpao gradove i sela na današnji dan 12. veljače 1929. godine.

Snijeg dublji od metra i hladnoća od -10° potpuno su obustavili svako kretanje i život u Šibeniku i cijeloj sjevernoj Dalmaciji. Led ubija stoku, a stanovnike i sela i grada mori glad.

Od hladnoće su popucale vodovodne cijevi, a snijeg i bura su pokidali električne vodove pa nema ni vode ni struje. Mnogi Šibenčani nemaju ni ogrijeva koliko treba pa je situacija dramatična, a pomoći nema niotkuda jer je su "sve zemlje Kraljevine Jugoslavije" okovane ledom, zatrpane snijegom i odsječene od svijeta. Zamrznula su se sva jezera i sve rijeke pa čak i Dunav. Jaka bura onemogućila je plovidbu morem. U cijeloj zemlji zaustavljen je željeznički i cestovni promet. Nigdje nema dovoljno goriva i hrane. U Šibeniku se smrznuti krumpir prodaje na komad, a jedno jaje od mraza tvrdo kao kamen košta kao dva tuceta u normalnim vremenima.

Na pruzi Knin - Split na dionici između Knina i Drniša u nanosima snijega dubljim od 4 metra ostao je zatrpan putnički vlak što je pravo čudo jer vlakovi od Splita do Drniša voze nesmetano i gotovo bez kašnjenja. Dalje od Drniša nemoguće im je proći jer je pruga zatrpana brdima snijega sve do Gospića.

U Šibeniku su bile zatvorene sve škole, ustanove, pošte, policijske postaje, tvornice, luke, hoteli, gostionice i restorani jer je bilo kakvo kretanje bilo nemoguće.

Jedina ustanova koja je radila u tim nemogućim uvjetima bilo je kino "Tesla" u kojem su se prikazivali vrući filmovi "Griješna strast" sa neodoljivom Gretom Garbo u glavnoj ulozi i "Plamena ljubav" u kojem je glavnu ulogu erotična glumica Vilma Banky.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti