Datum objave: 30. Siječanj 2018

Položen vijenac na spomen obilježje preminulim šibenskim kazališnim djelatnicima

Diana Ferić
Diana Ferić

Djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku položili su danas vijenac na spomen obilježje svim svojim preminulim kolegama.

Pod spomen obilježje svim preminulim šibenskim kazališnim djelatnicima na groblju sv. Ane, danas je delegacija Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku položila vijenac i odala im počast minutom šutnje.

Polaganje vijenca i spomen na sve preminule šibenske kazalištarce upriličeno je u sklopu tradicionalnih siječanjskih Dana šibenskog teatra koji ove godine slavi 148. rođendan.

Tom prigodom evocirane su i uspomene na šibenske dobrotvore Šimuna Lučeva Fantulina, Mariju Kalauz i Filipa Šižgorića koji su krajem 19. i tijekom prve polovice 20. stoljeća, osim gradske sirotinje, siročadi i nadarene šibenske mladosti kojoj su pomagali da se školuje, bili i mecene šibenskog kazališta te njegovog glumačkog i glazbenog ansambla. Njima su zajedničku spomen grobnicu podigli zahvalni Šibenčani 1929. godine, a stjecajem okolnosti točno njoj nasuprot postavljene su spomen ploče djelatnicima kazališta, preminulim članovima HPD "Kolo" i Šibenske narodne glazbe, kulturnih institucija koje su oni također pomagali.


 

Iz kategorije: Vijesti