Datum objave: 26. Siječanj 2018

Večerašnja Noć muzeja bit će zanimljiva i u Šibeniku i u Drnišu,donosimo programe

Diana Ferić
Diana Ferić

„Muzeji i sport“ zajednička je tema ovogodišnje Noći muzeja koja se održava večeras u cijeloj Hrvatskoj i to po jubilarni deseti put pa je tome posvećen i program koji je pripremio Muzej Grada Šibenika,a dijelom i program u Muzeju Grada Drniša.

 

„Kako nam je tema sport ne možemo zaobići našeg “malog”, velikog Dražena Petrovića. Zato program počinjemo na Baldekinu u 18 sati kod Draženovog spomenika polaganjem vijenaca. Na košarkaškom igralištu pridružit će nam se šibenski Funcuti koji će pričati o osnivanju navijačke udruge i svojim aktivnostima, a potom odlazimo i do Draženovog koša i golfa koji je vozio“, kaže Marija Krnčević Rak, kustosica šibenskog muzeja.
U Muzeju program počinje od 18.30 kada uz stručno vodstvo možete razgledati stalni postav, a u 19 sati u Atriju muzeja nastupaju plesna skupina Toxic i X3M, Gimnastičko društvo Šibenik- Dalmacija i plesna grupa OŠ Jurja Šižgorića.

O povijesti sporta bit će riječi na tribini koja počinje u 20 sati:

Sportski djelatnik i sportski kroničar profesor Zlatko Jurić pričat će o zanimljivim događajima iz povijesti šibenskog sporta, a gosti tribine su dr. Marin Pić, Linda Antić Borak, Nikica Cukrov, Grgur Zlatoper, Mile Nakić i Darko Rogulić.
Nakon toga, od 21 sat bit će održan sportski na kojem ćete moći provjeriti znanje iz nekih malo manje poznatih sportskih podataka vezanih uz šibenske klubove i sportaše.
Noć muzeja u Šibeniku i ove godine prati i zanimljiva gastro ponude sa sportskim navijačkim kolačićima te jelima vrhunskih murterskih kuhara. Tema ovogodišnjeg gastro-druženja su okusi Kornata, a gastro iznenađenje s kurnatskim specijalitetom pripremat će kuhari: Vjeko Bašić, Ante Božikov i Bruno Mudronja.

 

 

Drniški Muzej je pripremio program u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“
Tako će u petak, 26. siječnja 2018. u 18 sati Noć muzeja u Gradskom muzeju Drniš otvoriti izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“, autorice Dobrile Zvonarek. Osim autorice, izložbu će predstaviti Joško Zaninović, ravnatelj Muzeja, i dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u Nacionalnom parku „Krka“. Pritom će se za oživljavanje ugođaja s kraja 19. i početka 20. st., kada je Krku posjetio i car Franjo Josip sa suprugom Elizabetom, pobrinuti glumci odjeveni u raskošne krinoline i frakove, sa šeširima i cilindrima i ostalim modnim dodacima toga vremena.

 

U 19 sati na rasporedu su kreativne radionice za djecu: izrada dalmatinske kape, izrada sovica od prirodnih materijala i izrada povijesnih kostima, u čemu će djeci pomagati djelatnici JU „Nacionalni park Krka“.

 

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji i sport“, pa će tako u 19:30 biti održana prezentacija „Povijest sporta u Drnišu“. Viši kustos Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina pripremio je kratki presjek razvoja sporta i rekreacije na širem drniškom području. Potom će mlade snage drniških sportskih klubova predstaviti sportove zastupljene u Drnišu i najmlađima objasniti osnovna pravila najpopularnijih sportova. Nakon toga slijedi kreativna radionica izrade rukometnoga sportskog terena i igrača od kartona i kolaž-papira, te zabavne igre za najmlađe: antičke igre za djecu i „pucanje“ slobodnih bacanja.

 

Za glazbenu kulisu i dobar zvuk pobrinut će se drniški bend Dernis JAM, koji će cijelu večer, počevši od 20 sati, prisutne zabavljati najpoznatijim stranim i domaćim glazbenim uspješnicama.

 

Gradski muzej Drniš pripremio je i fotokutak, opremljen raznim rekvizitima, kako bi posjetitelji Noć muzeja 2018. zadržali u dugom sjećanju, a Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pobrinut će se za gastrokutak, u kojem će djelatnici pripremati ukusne zalogajčiće i zdrave napitke prema tradicionalnim receptima, u skladu s ovogodišnjom temom – jer svakom pravom ili rekreativnom sportašu trebaju ukusni i nutritivno vrijedni obroci.

 

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija. Geslo „Muzeji i sport“ govori da je u ovogodišnjoj manifestaciji naglasak stavljen na analitičko sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, na poticanje lokalnih inicijativa za očuvanje i usporedno vrednovanje sporta u svim njegovim oblicima, na stvaranje ozračja osjetljivosti za sport kao kulturološke vrijednosti, na njegovu prisutnost u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivno uključivanje posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranje nove muzejske publike.

Program:

18:00 otvorenje izložbe "KRKA U OKU ISTRAŽIVAČA: RIJEKA U SEDAM PRIČA", autorica: Dobrila Zvonarek
Izložba je nastala u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Javne ustanove "Nacionalni park Krka" i Gradskog muzeja Drniš. Izložbu će vam približiti ravnatelj muzeja Joško Zaninović, dr. sc. Drago Marguš u ime NP Krka i Dobrila Zvonarek kao autorica.
Zanima vas kako su izgledali prvi posjetitelji Krke?! Da vam ožive vrijeme kraja 19. i početka 20. stoljeća potrudi će se glumci odjeveni u raskošne krinoline i frakove, sa šeširima i cilindrima te ostalim modnim dodacima iz toga vremena.
19:00 DJEČJE KREATIVNE RADIONICE
1. izrada dalmatinske kape
2. izrada sovica od prirodnih materijala
3. izrada povijesnih kostima
19:30 prezentacija POVIJESTI SPORTA U DRNIŠU
Viši kustos Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina pripremio je kratak presjek razvoja sporta i rekreacije na širem drniškom području. Nakon njega mlade snage drniških sportskih klubova predstavit će sportove zastupljene u Drnišu te će najmlađima objasniti osnovna pravila najpopularnijih sportova. Nakon toga slijedi kreativna radionica te zabavne igre za najmlađe:
- KREATIVNA RADIONICA: izrada rukometnoga sportskog terena i igrača od kartona te kolaž-papira
- IGRAONICA: 1. antičke igre za djecu
2. pucanje slobodnih bacanja
20:00 nastup benda "Dernis JAM"
Za glazbenu kulisu i dobar zvuk pobrinut će se drniški bend "Dernis JAM" koji će za vas cijelu večer svirati najpoznatije strane i domaće glazbene uspješnice. Slobodno se prepustite ritmu muzike za ples!
**FOTO-kutak** - kako biste Noć muzeja 2018. zadržali u dugom sjećanju pripremili smo scenografiju opremljenu raznim rekvizitima da biste dobili inspiraciju za originalne fotografije. Sigurni smo da ćete svoje fotke rado podijeliti na društvenim mrežama, nek' osmišljavanje "heštegova" počne!
#noćmuzeja2018 #gradskimuzejdrniš #npkrka #nsk ;)
**GASTRO-kutak** - uz dobru zabavu ide i dobra hrana. Djelatnici Nacionalnog parka Krka za sve posjetitelje pripremit će ukusne i zdrave zalogajčiće po tradicionalnim recepturama.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: