Datum objave: 23. Siječanj 2018

TAKUIN PROTEKTOR: Maslac će se uskoro prodavati kao nakit u draguljarnicama i zlatarnicama?

Diana Ferić
Diana Ferić

Maslac je toliko poskupio da je dobio elektronsku zaštitu poput skupih pića, tartufa i kavijara.

U Hrvatskoj je u nepunih pola godine postao toliko skup da je prešao u kategoriju luksuznih proizvoda koje su trgovci počeli štititi od krađe elektronskom zaštitom poput skupih pića, proizvoda od tartufa ili kavijara.


Prema aktualnim pokazateljima 250 grama maslaca prije pola godine koštalo je 14 do 17 kuna, a sada se ista količina plaća između 21 i 30 kuna, a nešto cijene su mu nešto povoljnije na akcijama. Simptomatično je da je u hrvatskim trgovinama uvozni maslac iz Njemačke, Austrije, Italije i Francuske jeftiniji od maslaca renomiranih hrvatskih proizvođača, a stanje se, najavljuju ekonomisti i analitičari tržišta, pogoršava. Maslac će po svemu sudeći biti još skuplji, pa se s golemom dozom gorkog sarkazma najavljuje da će se u Hrvatskoj uskoro prodavati poput nakita od zlata, srebra i dragog kamenja samo u draguljarnicama i zlatarnicama.


Sva muka na žalost nije u cijeni maslaca. Najviše brine što ga većina hrvatskih tvornica ne proizvodi od domaćeg nego od uvoznog mlijeka i vrhnja iako su oni kod domaćih proizvođača jeftiniji. Da te je uvoz mlijeka i vrhnja za proizvodnju maslaca glavni uzrok divljanja njegovih cijena na hrvatskom tržištu potvrde stižu iz susjednih država. Naime u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji maslac nije poskupio ni približno toliko kao u Hrvatskoj.
Zato, da kupujmo Hrvatsko, ali ne i maslac dok se stanje ne sredi. Uostalom naši su stari odrasli na kruhu i masti. Dakle bez maslaca se može, a jedan bi pristojan građanski otpor tj. bojkot maslaca u Hrvatskoj bez dvojbe bio poučan i ljekovit.

 

Iz kategorije: Vijesti