Datum objave: 21. Prosinac 2017

Oporba tvrdi da kod otpisivanja dugova ima privilegiranih,a vlast da je sve transparentno

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i pročelnik Odjela za financije Sloboda Tolić opovrgavaju navode Državne revizije o nepravilnostima u vođenju proračuna grada Šibenika za 2016. godinu i tvrde da su sve što im je Državna revizija naložila ispravili. To je pitanje na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća posebno apostrofira vijećnik MOST –a Ivo Glavaš,a na izvješće Države revizije upozorio je i vijećnik SDP –a Joško Šupe. Posebno je problematičan
otpis dugova jer je Državna revizija upozorila da nisu utvrđeni kriteriji niti je popis onih kod kojih je ta mjera provedena objavljen na mrežnim stranicama.

„Grad nije dobio bezuvjetno mišljenje, nego uvjetno jer je Državna revizija otkrila mnoge nepravilnosti u financijskim izvještajima i poslovanju. U 2016. godini Grad Šibenik je otpisao potraživanja u iznosu 2.761.822,00 kuna. Dio tih potraživanja je otpisan zbog nastupanja zastare. Nastupanjem zastare potraživanja koja su se mogla naplatiti oštećen je Proračun Grada Šibenika. A iz revizorskog izvješća ne vide se podaci o kojim se točno potraživanjima radi i tko je na tome radio. Odluku o otpisu je donio gradonačelnik, a postavlja se i sljedeće pitanje: tko je potraživanja doveo do zastare i zašto? Potrebno je tu utvrditi odgovornost. Tražit ću od gradske uprave da mi se očituju kome je potraživanje otpisano zbog zastare. Oštećenje gradskog proračuna povlači za sobom pravne posljedice. Neka potraživanja su otpisana zato što su im obveznici uputili prigovor po računima. Činjenica prihvaćanja tog prigovora koja je imala za posljedicu otpis duga, ukazuje na to da se fakturiralo nezakonito. To dovodi u sumnju ispravnost rada službe za financije.
Također po otpisu zbog duplih zaduženja, razvidno je da Grad ne vodi evidencije o obveznicima u skladu sa zakonom. U vezi otpisa potraživanja, bode u oči da Grad nije propisao kriterije za otpis potraživanja. Dakle, mi u ovom trenutku ne znamo jesu li potraživanja otpisana zbog rodbinskih veza, pogodovanja nekima ili nastupanja zakonski propisanih uvjeta za otpis. Također nisu propisani uvjeti za obročnu otplatu. Grad je obročnu otplatu dozvolio za 18 pravnih subjekata u ukupnom iznosu od 1.788.454,00 kuna. Postavlja se pitanje zašto je baš obročna otplata dozvoljena toj osamnaestorici, što dovodi u sumnju nepristranost gradske vlasti. Zahtjevi tih 18 osoba su izjavljeni usmenim putem. Od toga za određena dugovanja koja se odnose na potraživanja koja nisu javna davanja, kao što je zakup poslovnog prostora, nisu podneseni zahtjevi na propisanim obrascima i priložena dokumentacija. Simptomatično je da Grad Šibenik nije objavio podatke o visini duga i dužnicima prema kojima su potraživanja otpisana, a to su bili dužni učiniti temeljem čl. 68. Zakona o proračunu. Grad je tako sakrio od javnosti te podatke, što je izuzetno sumnjivo. Što se gradonačelnik boji da bi se time otkrilo “, istaknuo je Glavaš.

„Dug se isključivo otpisuje zbog naloga suda u slučaju tvrtki koje su se ugasile,a za otplatu na rate su utvrđeni kriteriji i prema svima se provode. dajemo mogućnost otplate u 9 rata, ali onaj tko to traži mora priložiti dokumentaciju iz koje je vidljivo da nema drugog načina naplate“, objasnio je Tolić.

U svom ugovoru nije bio uvjerljiv ni za vijećnika Šupu koji je ustvrdio da je očito da se pristupa selektivno.

„Neki su ovršeni za nekoliko stotina kuna,a nekima su oprošteni veliki dugovi. Napravite konačno jasne kriterije kako se ne bi događalo da, kao i uvijek ispaštaju mali kojima je i nekoliko stotina kuna kao nekim velikima milijun kuna, a to se sada događa“, istaknuo je Šupe.

U raspravu se uključio i gradonačelnik Burić koji je ustvrdio kako nikada pročelniku Ureda za financije nije naredio koji će račun biti plaćen niti kome će biti otpisani dugovi. Sve to što se tvrdi su insinuacije i osobni obračuni. Brojevi to potvrđuju. Primjerice 2013. godine Grad Šibenik je imao 13 000 obveznika komunalne naknade, a sada ih je 20 000. Grad Šibenik radi sve transparentno i zakonito, a to što je utvrdila Državna revizija su sitne primjedbe koje odmah otklanjamo. Ja sam ponosan na to što nismo platili traženi iznos državi od prodaje stanova jer smo najprije željeli utvrditi koje su naše stvarne obveze i kada smo to napravili to s e uredno plaća“, izjavio je gradonačelnik Burić.

Državna revizija govori o 12 ugovora o djelu koji su sklopljeni za poslove za koje postoje službenici u gradskoj upravi na što je također upozorio Glavaš: „Gradonačelnik je i 2016. godine ignorirao čl. 56. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi čl. 2. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi bez obzira na to što je na kršenje istih, upozoren i u nalazu za 2015. godinu, a tiču se ugovora o djelu. Koga briga za zakon, kad Burić može zaključivati ugovore o djelu kako mu se prohtije i s kim mu se prohtije. Unatoč zakonskoj odredbi da upravne, stručne i ostale poslove u tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obavljaju službenici i namještenici, Grad je povjerio obavljanje nekih od tih poslova putem ugovora o djelu, čime je direktno prekršio Zakon. Postavlja se pitanje što gradskoj upravi uopće znači zakon?“, komentirao je.


Gradonačelnik Burić međutim tvrdi da je riječ o jednom ugovoru koji je sklopljen s pripravnikom, nakon što mu je istekao pripravnički staž,a njegove usluge su im bile potrebne i time se premostilo vrijeme do njegovog stalnog zapošljavanja.
 

Iz kategorije: Vijesti