Datum objave: 20. Prosinac 2017

Zagrebački Bacači sjenki obilježili 100. obljetnicu rođenja Šibenčanina Ivana Vitića

Diana Ferić
Diana Ferić

Zagrebački Bacači sjenki organizirali su u povodu 100. obljetnice rođenja Šibenčanina Ivana Vitića izložbu njegovih arhitektonskih ostvarenja. Izložba posvećena Vitiću jednom od najznačajnijih hrvatskih i europskih arhitekata rođenom rođen 1917. godine, postavljena je u Društvu arhitekata Zagreb.


Tom izložbom Bacači sjenki, neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo i promišljanje intermedijalnih umjetnosti te njihove primjene u urbanim prostorima, nastavljaju skretati pozornost na rad i djela Ivana Vitića te apelirati potrebu njihovog očuvanja i trajne zaštite.


Vitićevi radovi imaju iznimnu vrijednost i značaj, ali mnoga od njih ne čuvaju se pa su u lošem stanju, a na nekima od njih čak i u rodnom Šibeniku obavljeni su zahvati koji ih devastiraju i mijenjaju njihov smisao, a u naravi su nedopustivi vandalizam.

Njegova je najpriznatija djela su Klizački paviljon na zagrebačkom Velesajmu, a Kockica na Prisavlju, Pionirski grad, stambeni sklop u Laginjinoj ulici, dom JNA u Komiži i motel Trogir,

U Šibeniku njegova su djela hotel „Jadran“, ex Dom JNA, danas Gradska knjižnica Jurja Šižgorića, zgrada OŠ Fausta Vrančića, stambeno naselje Baldekin, stambeni blok Ražine, zgrada kina „Šibenik“ i zgrada sadašnje Šibensko – kninske županije.

Bacači sjenki smatraju da je Vitićevo djelo važno s estetskog stanovišta, a još više zbog toga što je, kako naglašavaju, trajno odredilo kulturu stanovanja i hrvatski arhitektonski identitet.

100. obljetnica rođenja Šibenčanina Ivana Vitića, jednog od najznačajnijih hrvatskih i europskih arhitekata u Šibeniku nije obilježena ni na koji način, a inicijativa Društva arhitekata Šibenik da jedna od ulica u rodnom Šibeniku dobije njegovo ime, nije imala odjeka u gradskim strukturama.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3