Datum objave: 16. Prosinac 2017

Pripadnici 15. domobranske pukovnije "Petar Krešimir IV" obilježavaju danas 25. obljetnicu osnivanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Pripadnici legendarne 15. domobranske pukovnije „Petar Krešimir IV“, osnovane 15. prosinca 1992., u obilježavaju danas u Šibeniku, Vodicama i Skradinu 25., jubilarnu godišnjicu. Jezgru pukovnije činili su branitelji koji su prošli kroz postrojbe MUP-a i 113. brigade HV-a.

Temeljem odluke vrhovnog zapovjednika OSRH dr. Franje Tuđmana i po zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška, 14. svibnja 1992. godine donesena je odluka o ustrojavanju prve i druge domobranske bojne Šibenik za aktivnu obranu prve crte bojišnice vodičkog i skradinskog zaleđa.

Pripadnici te pukovnije odali su jutros, kod Spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu počast svim poginulim u Domovinskom ratu. Nazočan je bio i Goran Pauk, šibensko-kninski županu svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon mise u kapelici u bivšoj vojarni Bribirskih knezova koju je služio šibenski biskup Tomislav Rogić bit će održana i svečana akademiji kojom će se obilježiti 25. obljetnica osnutka 15. domobranske pukovnije „Petar Krešimir IV“.

 

Prvi zapovjednik  te domobranske pukovnije bio je  Duško Krnić, a potom Kruno Mazalina, Tihomir Budanko i Selimir Vukšić. Pukovnija nije djelovala samo obrambeno  već je i aktivno sudjelovala u svim većim vojnim akcijama na šibenskom području,
Na ratnom putu 15.domobranske pukovnije, od njenog osnutka, poginulo je, nestalo i umrlo 29 pripadnika, a 86 ih je bilo teže i lalše ranjeno. Kroz nju je prošlo 3 800 branitelja.
 

Iz kategorije: Vijesti