Datum objave: 29. Studeni 2017

Nakon što mu je u Haagu potvrđena kazna Slobodan Praljak pred sucima popio otrov

Diana Ferić
Diana Ferić

Slobodan Praljak, umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane pred sucima Haaškog suda popio je otrov nakon što mu je sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora zbog, kako je to formulirao sud, sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu.


Iako još nije službeno potvrđeno da se Praljak otrovao, u medijima nema dvojbi da se dogodilo upravo to.
Nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, Slobodan Praljak je u sudnici uzviknuo "Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbijam vašu presudu" i nakon toga popio nešto iz bočice koju je imao u ruci.
Slobodan Praljak je prije nekliko minuta preveze iz zgrade suda u bolnicu. Svjetska javnost šokirana je tim činom, a još više time što je sudac nakon toga još nekoliko minuta nastavio s izricanjem presude.

Slobodan Praljak (Čapljina, 2. siječnja 1945.), umirovljeni je general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Bio je predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane i načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane tijekom 1993. godine. Diplomirani je inženjer, a uz to je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te na Akademiji za kazalište, film i televiziju Tijekom sedamdesetih i osamdesetih bio je kazališni redatelj u Zagrebu, Osijeku i Mostaru.
Na početku Domovinskog rata, 1991. godine pristupio je dragovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i promaknut je u čin general - bojnika.
Tijekom 1992. i 1993. godine, radio je kao jedan od 14 članova vijeća nacionalne obrane Republike Hrvatske i član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Bio je visoki predstavnik ministarstva obrane Republike Hrvatske, a 13. svibnja 1993. godine imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane.
Od 24. srpnja do 8. rujna 1993. godine, general Slobodan Praljak je bio načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: