Datum objave: 18. Studeni 2017

BITKA ZA VUKOVAR: Zahvaljujući Radio Šibeniku branitelji Vukovara znali su za Žirje i „Oba su pala!“

Diana Ferić
Diana Ferić

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Trajala je od 24. kolovoza do 18. studenoga 1991. godine kada je grad doslovno sravnjen sa zemljom, pao u ruke srbijanskih četnika, srpskih paravojnih snaga i postrojbi Jugoslavenske narodne armije.

S okupacijom Vukovara započeo je genocid nad nesrpskim stanovništvom, a ratni zločin počinjen su nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22 000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još danas traga se za više od 300 nestalih Vukovaraca nalazi. Braneći Vukovar poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila.

Hrvatska se danas sjeća strahota kojima su Vukovar i Vukovarci bili izloženi u velikosrpskoj agresiji, posebno nakon što su na današnji dan 18. studenoga 1991. u Vukovar ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojba i bivše Jugoslavenske vojske i počinivši brojne zločine nad hrvatskim braniteljima i civilima koje su zatekli u razorenom gradu.

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., pa se od tada svake godine 18. studenoga, u Vukovaru održava središnja svečanost odavanja počasti poginulima u obrani grada.

Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja počeo je u ponedjeljak, 13. studenoga 20. znanstveno - stručnim skupom "Vukovar 91. - 26. godina poslije" u organizaciji Instituta "Ivo Pilar". Nastavljen je u četvrtak, 16. studenoga 5. festivalom neobjavljene domoljubne poezije.
jučer, 17. studenoga, na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, položene su ruže, a u vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana održan je znanstveno - stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovara 1991. - dr. Juraj Njavro". Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeće kod kapelice na "Putu spasa", u organizaciji Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH održana je Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara.


Danas,18. studenoga, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenuli su u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara.
Misu zadušnicu, koja će ove godine biti služena na groblju, predvodit će biskup požeški Antun Škvorčević, a u večernjim satima će niz Dunav biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona "Svjetlosna rijeka sjećanja", u spomen na ubijene u nestale branitelje Vukovara.

Uz spomendan na tragediju i žrtvu Vukovara, vrijedno je prisjetiti se da je i Šibenik zahvaljujući novinarima i tehničarima tadašnjeg Radio Šibenika na osobit način sudjelovao u obrani Vukovara. Podvig Šibenčana koji su uspjeli obraniti svoj grad u bici koja je trajala od 6. do 23. rujna 1991. godine, bio je velika potpora i moralna podrška braniteljima Vukovara. Danas se na žalost malo zna da su u vrijeme dok su trajale bitke za Šibenik i Vukovar, šibenski i vukovarski novinari razmjenjivali informacije te da se iz svojih opkoljenih gradova izravno javljali u programima Radio Šibenik i Radio Vukovar.


Veza između Radio Šibenika i Radio Vukovara bila je uspostavljana na neobično domišljat način preko Zagreba, Slavonskog Broda i Osijeka. Tom su vezom branitelji Vukovara i Vukovarci doznali za rušenje neprijateljevih bojnih zrakoplova nad Zečevom i uzvik „Oba, obadva su pala!“ kao i za osvajanje topničkih bitnica na otoku Žirju i da su dobile ime Ruža Hrvatska.


Nakon tih vijesti vukovarski novinar Siniša Glavašević, koji je nakon pada Vukovara mučki pogubljen, u izravnom javljanju u programu Radio Šibenika, ushićeno je pričao koliko šibenske pobjede znače braniteljima Vukovara i Hrvatske. te poručio Šibenčanima: 

-Vi nam dajate snage i hrabrosti da izdržimo do kraja!

Na žalost ne postoje tonski zapisi o tom iznimnom novinarskom poduhvatu koji živi još samo u sjećanjima šibenskih novinara koji su poput svojih sugrađana koji su se borili s oružjem u rukama, svoj grad i Domovinu branili najjačim oružjem koje su imali, riječju i istinom.
 

Iz kategorije: Vijesti