Datum objave: 09. Studeni 2017

JESTE LI ZA?: Pjesma Vice Vukova „Tvoja zemlja“ postaje službena himna SDP-a

Diana Ferić
Diana Ferić

Pjesma "To je tvoja zemlja, tu sagradi dom, tu je stari temelj, tu na kršu tvom. Tuđin i oluje kidali su nju, al' još uvijek tu je sve dok mi smo tu" koju je proslavio nezaboravni i nenadmašni Šibenčanin Vice Vukov, trebala bi postati službena svečana pjesma, dakle himna SDP-a.

Ta divna, uzvišena pjesma za koju je stihove napisao Drago Britvić, a glazbu i aranžman Alfi Kabiljo, nastala je 1970. godine, a u Hrvatskom proljeću 1971. godine postala je jednom od najpopularnijih hrvatskih domoljubnih pjesama čak i svojevrsni pandan „Lijepoj našoj Domovini“.

I danas se pjesma „Tvoja zemlja“ doživljava kao simbom Hrvatskog proljeća i čežnje Hrvata za vlastitom slobodnom i neovisnom Domovinom. Ona ima posebni emotivni status i odavno je uzdignuta na pijedestal hrvatske domovinske glazbene ikone zbog svojih stihova, a još više zbog uzvišene ljepote koju joj je dao glas Vice Vukova.

SDP je i do sada tu predivnu pjesmu izvodio na svojim značajnijim skupovima, a njome je prije deset godina bila završena i komemoracija Ivici Račanu. „Tvoja zemlja“ već je, dakle postala svojevrsna neslužbena himna SDP-a, a sada se radi na tome da se kroz novi Statut te stranke omogući njeno proglašavanje službenom svečanom pjesmom SDP-a o čemu bi odluku, ako tako bude definirano novim Staturom, mogao donijeti i sam Glavni odbor SDP-a.

Mišljenja o ovoj nakani SDP-a dosta su podijeljena. Postoje dvojbe o opravdanosti proglašavanja te pjesme koja je postala dijelom duboke svijesti hrvatskog nacionalnog bića, himnom bilo koje političke stranke. Stoga nije suvišno postaviti pitanje:
- Jeste li za to da „Tvoja zemlja“ bude himna SDP-a ili bilo koje druge stranke?

 

Video

Iz kategorije: Vijesti