Datum objave: 08. Studeni 2017

Šibenski glumac Mate Gulin proslavio svojih prvih 60 godina umjetničkog rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Proslavljeni šibenski glumac Mate Gulin, jedan od najboljih, ako ne i najbolji, ali bez dvojbe najpopularniji glumac kojeg je Šibenik ikada imao, proslavio je večeras svoj 75. rođendan i 60. obljetnicu svog umjetničkog rada.


Rođendan i štovanja vrijedni jubilej Mate Gulin je proslavio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a pozivu na svečanost odazvao se veliki broj uglednih Šibenčana, gradskih dužnosnika na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem, kolega glumaca te javnih i kulturnih djelatnika kao i Matinih prijatelja.


Za tu prigodu na, s obzirom na veličinu i značaj Mate Gulina kao glumca koji se dokazao i u drugim umjetničkim djelatnostima, skromnoj svečanosti bila je u kazališnom foajeu postavljena impresivna mozaička izložba plakata i fotografija iz gotovo svih kazališnih predstava u kojima je on sudjelovao kao glumac, redatelj i organizator i slično. Osim toga predstavljena je i njegova doslovno unikatna automonografija "Daskom u glavu" u kojoj je on u čak pet tomova sabrao približno, ali ne i u cijelosti, sve što je u životu radio i postigao te s kim je sve od 1957. do sada surađivao i dijelio glumački, književni, pjevački i općenito umjetnički kruh.


Nakon nadahnutog putovanja kroz karijeru Mate Gulina na koje je goste poveo Pero Mioč i nastupa klape „More“ koja je izvela tri Matine najdraže pjesme, prikazan je filmski zapis predstave "Čuj ti…kako se ono zoveš?"


Suočeni s impresivnom karijerom svog sugrađanina koji ne posustaje nego i dalje stvara, njegovi intimni prijatelji čestitali su mu prvih 60 godina glumačkog i umjetničkog rada, a legendarni glumac amater Jere Svračak mu je na pozornici šibenskog HNK darovao bocu mladog maslinovog ulja, simbol zdravlja i dugog života.
 

Iz kategorije: Vijesti