Datum objave: 06. Studeni 2017

Ministrica Divjak u Vodicama:U Hrvatsku će iz EU fondova stići će 3 milijarde kuna za obrazovanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Stučni  skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova RH počeo je danas  u Vodicama, a na otvorenju su su bili i ministrica znanosti i obrazovanja RH Blaženka Divjak i šibensko – kninski župan Goran Pauk.

“Županije kao osnivači osnovnoškolskih i srednjoškolskih obrazovnih ustanova i jedan od dionika ovog procesa itekako su zainteresirane da se provede kurikularna reforma koja će dovesti do poboljšanja cjelovitog odgojno-obrazovnog sustava jer je on prijeko potreban za razvoj pojedinca i društva, za očuvanje nacionalnog identiteta i pozicioniranje Hrvatske u europske i svjetske tokove razvitka i što boljeg uključivanje u tehnološki napredno društvo”, rekao je župan Pauk, te istaknuo kako posebnu pozornost treba posvetiti reformi strukovnog obrazovanja u koju treba uključiti sve dionike koji će doprinijeti unaprjeđenju sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegovog povezivanja s tržištem rada.

“Kako bi smo preuzeli odgovornost i iskoristili priliku u unaprjeđenju obrazovanja potrebno je uspostaviti partnerski odnos između ravnatelja škola, županija kao osnivača i resornih ministarstava. Zato vas pozivam da svojim idejama, prijedlozima i suradnjom doprinesete zajedničkom cilju, a to je upravo obrazovanje za 21. stoljeće koje će naše mlade učiniti konkurentnima na tržištu rada, ali ih i zadržati u domovini kako bi dali doprinos njezinom razvoju”, kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske. Ministrica je također istaknula kako je sigurna da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja 2018. povući čak 3 milijarde kuna sredstava iz Europskih fondova za potrebe obrazovanja i znanosti.

Pored predstavnika svih srednjih škola i učeničkih domova iz Hrvatske, na stručnom skupu sudjeluju i pomoćnik ministrice znanosti obrazovanja i sporta Vlado Prskalo, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Vesna Bedeković, saborski zastupnik Dražen Barišić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković i mnogi drugi.

Tijekom trodnevnog savjetovanja sudionici će moći saznati korisne informacije i razmijeniti iskustva o reformi obrazovnog sustava, nastavi i školi za net generacije, komunikacijskim vještinama, Erasmus projektima i brojnim drugim zanimljivim i aktualnim temama iz područja obrazovanja u Hrvatskoj i EU.

Svečanost otvorenja uveličale su članice klape Gimnazijalke, šibenske gimnazije Antuna Vrančića pod vodstvom prof. Lorane Antunac.

Iz kategorije: Vijesti