Datum objave: 23. Listopad 2017

CROATIA JE HRVATSKA: Šibenik je Hrvatskoj dao samo Mišu, Vicu, Arsena, Dražena i Grupu "Mi"?

Diana Ferić
Diana Ferić

Na fantastičnoj zagrebačkoj multimedijskoj interaktivnoj izložbi "Croatia je Hrvatska" u kojoj su sažete 133 godine dramatične hrvatske političke, kulturno - znanstvene, gospodarske povijesti, Šibenik je zastupljen samo kroz likove, djela Arsena Dedića, Miše Kovača, Vice Vukova, Dražena Petrovića i Grupe "Mi".

Na žalost na toj epohalnoj izložbi koja je organizirana u zagrebačkom tunelu Grič, a traje do 1. studenoga, nema ni jednog drugog traga doprinosa Šibenika u novijoj hrvatskoj povijesti pa čak ni Ante viteza Šupuka i Vjekoslava Meihcsnera, otaca hrvatske elektroprivrede, graditelja prvog suvremenog elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj i svijetu.

Kronologija hrvatske povijesti obuhvaćena tom interdisciplinarnom izložbom, počinje od osnutak Croatia osiguranja 1874. godine što znači da je bilo mjesta, potrebe i smisla spomenuti šibensku 1895. godinu, godinu kada je proradio prvi hrvatski sustav proizvodnje, prijenosa i potrošnje izmjenične struje kojem se pridaje i svjetski značaj. Na žalost ništa od toga među 179 povijesnih artefakata uklopljenih u postav izložbe koja se proteže kroz tunel dug 350 i četiri bočne cijevi duge preko 200 metara i prostire se na površini od 2100 četvornih metara, nema.

Šteta jer je izložba "Croatia je Hrvatska" zamišljena tako da osim zabavnog ima snažan kulturno-znanstveni i edukativni karakter zanimljiv i učenicima osnovnih i srednjih škola jer će iz prve ruke moći doživjeti vrijeme o kojem uče iz svojih udžbenika.

Sama izložba zaslužuje sve pohvale. Osmišljena, je postavljena i organizirana sjajno. Impresionira svakim svojim dijelom, a oduševljava briljantnim idejama što, na žalost, samo uvećava žal zbog slabe zastupljenosti Šibenika koji se rado i s pravom diči svojom poviješću i znatnim doprinosom razvoju i napretku hrvatske kulture, umjetnosti, znanosti i gospodarstva.
 

Iz kategorije: Vijesti