Datum objave: 16. Listopad 2017

NP KRKA: Predavanja, radionice i terenska nastava za školsku godinu 2017.-2018.

Diana Ferić
Diana Ferić

Javna ustanova "Nacionalni park Krka“ je i za ovu školsku godinu pripremila brojne edukativne, ekološke i praktične radionice, terensku nastavu, prigodne programe i sportske aktivnosti za djecu iz vrtića te osnovne i srednjih škola kao i za odrasle s područja Šibensko - kninske županije.

Sva predavanja, škole, radionice i programi besplatni su, a vrtići, škole, ustanove, građani i udruge koje žele u njima sudjelovati trebaju se samo na vrijeme prijaviti službama JU "NP Krka".

Sva zbivanja za vrtiće i škole obuhvaćena su Programom predavanja i ekoloških i edukativnih radionica, terenske nastave i sportskih aktivnosti za tekuću školsku godinu koji je prilagođen svim uzrastima. U njemu sudjeluju djelatnici Parka, koji na interaktivan, poučan i zabavan način djeci nastoje prenijeti svoje znanje o prirodi i privrženost prirodi, ali i usaditi svijest o važnosti brige za okoliš.

Djeci vrtićkog uzrasta i nižih razreda osnovne škole namijenjene su radionice i programi Mini čuvari prirode, 3R (Reduce, Reuse, Recycle), Dajmo više za šišmiše, Nosi mi se zeleno, Čudesni svijet vretenaca i Mala škola arheologije
Za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce, Javna ustanova „NP Krka“ pripremila je radionice Rimljani u našim krajevima, Životinjski svijet u NP „Krka“, Kap za slap, GIS – geoinformacijski sustav, Voda koja gradi slapove, Upravljanje NP-om i Prihvat i prijevoz posjetitelja u NP „Krka“.

Predavanja i edukativne radionice održavaju se na autentičnim lokalitetima na cijelom području Parka, a prigodnim aktivnostima s djecom i mladima obilježavaju se i važni datumi u zaštiti prirode. Jedan od njih je 4. listopada, dan sv. Franje Asiškog, zaštitnika životinja, koji se obilježava kao Svjetski dan životinja.

Osim zaštićene prirode i raznolikog svijeta biljnih i životinjskih vrsta, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ baštini i bogatu kulturnopovijesnu ostavštinu pa je zato za učenike prvih razreda osnovnih škola u Šibensko - kninskoj županiji izradila školski Kalendar 2017. - 2018. na temu kulturnopovijesne baštine. Kalendar prati aktivnosti kroz školsku godinu, a na njemu su označeni praznici i blagdani, te datumi važni za zaštitu prirode, koji se obilježavaju u suradnji sa školarcima. Kalendar je odijeljen svim prvim razredima u Šibensko - kninskoj županiji kako bi djeca tijekom školske godine mogla pratiti slijed godišnjih doba na različitim lokalitetima na Krki.

Osim za djecu JU "NP Krka" ima i niz edukativnih i radioničkih programa i za odrasle koji žele nešto naučiti ili sadržajno obogatiti slobodno vrijeme provode u prirodi. Za njih JU „NP Krka“ već šestu godinu zaredom organizira predavanja i radionice u sklopu projekta Znanjem do očuvanja. Projekt je zamišljen kao niz edukativnih aktivnosti, ekoradionica i predavanja u cilju upoznavanja s načinima na koje mogu smanjiti globalni konzumerizam i odbačenim stvarima udahnuti novi život. Sve radionice besplatne su za lokalno stanovništvo, a ove će se godine održavati u studenome u ispostavama JU „NP Krka“ u Drnišu i Skradinu.

U radionici Probiotički napitak TIBICOS spravljat će se prirodno fermentirani napitak, bogat blagotvornim bakterijama koje organizmu pomažu da ostane zdrav. Najbolji materijal za izradu svijeća je pčelinji vosak, jer nije toksičan, pročišćava zrak i pomaže osobama koje pate od alergija, a upravo to učit će polaznici radionice Izrada ekoloških voštanih svijeća. Predavanje Važnost staništa nastalih ljudskom djelatnošću u zaštiti prirode razradit će moderan pristup zaštiti prirode koji opisuje staništa koja bolje ispunjavaju svoju svrhu u zaštiti prirode kad su pod utjecajem ljudske djelatnosti nego kad su prepuštena prirodi. Ovogodišnji projekt Znanjem do očuvanja završava radionicom Izrade ekološkog nakita (eco choker) od maslinova drveta, naplavina i gume i radionicom 3, 2, 1, peci CD, na kojoj će se izrađivati mozaik od starih CD-ova kao novi ukrasni element. pp-adv.junpkrka

Fotografije: JU "NP Krka", OŠ Antun Mihanović - Petropoljski, Drniš i OŠ Murterski škoji, Murter
 

Iz kategorije: Vijesti