Sidebar Menu

Datum objave: 09. Listopad 2017

Revizorsko izvješće:Todorić dao izdašne pozajmice i šibenskim poduzetnicima

Diana Ferić
Diana Ferić

Revizorsko izvješće o poslovanju Agrokora koje je danas objavljeno pokazalo je i da je Ivica Todorić j sam sebi 'posudio' 842 milijuna kuna, a na listi tvrtki koje su dobile izdašne pozajmice je još 14 poduzeća, među njima i dvojice šibenskih poduzetnika – Vlade Čovića i Josipa Stojanovića Jollyja, prenosimo s tportala.

 

Ukupno je na zajmove zaključno s 2015. otišlo 1,6 milijardi kuna. Umjesto da se ta sredstva prikažu kao pozajmice ona su, pokazala je revizija izvanredne Uprave, u Agrokorovim financijskim knjigama prikazane kao gotov novac.
Tim su bile zavarane rejting agencije poput Moody'sa. U svom izvještaju u veljači ove godine Moody's je naveo kako Agrokor ima dostatnu likvidnost (gotovog novca) za otplatu dugova koji dospijevaju 2017. i 2018. Analitičari Moody'sa su na osnovu Agrokorovih izvješća mislili da koncern Ivice Todorića ima 2,3 milijarde kuna 'keša' dok su kratkoročni dugovi i zajmovi iznosili 2,08 milijardi kuna.

 

U stvarnosti Agrokor je imao samo 573 milijuna kuna gotovine.
Najviše novca Todorić je posudio sam sebi, ukupno 842 milijuna kuna. Od toga je 650 milijuna kuna Agrokor pozajmio Todoriću kao privatnoj osobi, dok je 192 milijuna kuna otišlo tvrtki Agrokor Projekti u kojoj je Todorić stopostotni vlasnik.
Kompanija Agrokor Projekti je jedini vlasnik nizozemske firme Adria Group Holding B.V. koja ima 95,52 posto udjela u Agrokoru d.d.
Turistička kompaniji Adriatica.net dobila je 264 milijuna kuna pozajmica. Većinski udio u tvrtki drži Agrokor, ostali suvlasnici su Croatia osiguranje, Hanza media, Slobodna Dalmacija i Emporion ulaganja.

 

Tvrtka Niva Inženjering čiji je vlasnik do odlaska u stečaj bio bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić dobila je od Agrokora 156 milijuna kuna pozajmica. Valentić je planirao preko te građevinske firme razviti projekt izgradnje 600 stanova na zagrebačkom Črnomercu, ali nije uspio.

 

Jednoj od najvećih građevinskoj firmi Zagreb Montaža u vlasništvu Vlade Čovića Todorić je posudio 65 milijuna kuna. Čović je zajedno s Agrokorom ušao u vlasništvo posrnulog Dalekovoda, a investirao je i u IGH-a. Najveće poslove Zagreb Montaža radi u Njemačkoj.
Lipa - Promet dobila je 51 milijun kuna. Tvrtka je u vlasništvu Sanje Palić, supruge pokojnog Marijana Palića, osnivača brokerske kuće Auctor koji je poginuo prije tri godine. Palić bio je jedan od glavnih protagonista hrvatske financijske scene sve do tragične pogibije u automobilskoj nesreći.
Svom sinu Ivanu Todoriću odnosno njegovoj tvrtki Sun Energy Todorić stariji je posudio 47 milijuna kuna. Početkom krize u Agrokoru Todorić mlađi je izišao iz vlasništva Sun Energy-a, a zamijenila ga je izvjesna Mara Bekavac. Uz nju kao suvlasnik tvrtke vodi se i

 

Agrofructus na čijem čelu je Denis Matijević. Sun Energy je registriran kao proizvođač električne energije.
Zagrepčanin Ante Čule vlasnik je tvrtke Prima Ulaganja kojoj je Todorić pozajmio 39 milijuna kuna. Požeško Zvečevo dobilo je 34 milijuna kuna, a poliklinika Aviva 33 milijuna kuna. Većinski vlasnik Avive je Agrokor, a 30 posto udjela drži akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnost. Izgledno je kako će izvanredni upravitelj Ante Ramljak prodati Agrokorov udio.

 

Zagrebačkoj tvrtki Vetel otišla je pozajmica od 30 milijuna kuna. Njezin vlasnik je Ivan Granić koji je od 1997. do 1998. bio predsjednik uprave Tiska, pa se našao, s Miroslavom Kutlom, među dvanaest optuženika u slučaju gospodarskih malverzacija na štetu te tvrtke. Vetel je izgradio sadašnju upravnu zgradu Tiska na Žitnjaku, a ujedno je i upravitelj objekta.
Nekretninskoj tvrtki SK-735 Agrokor je posudio 20 milijuna kuna. Sve do 2016. vlasnik joj je bio šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly, a onda ju je preuzeo Konzum i sad je pod upravom Ante Ramljaka.

 

Od rujna ove godine tvrtka Com Com je u stečaju. Osnovana je 2004., a sve do poslovnog sloma kao jedini osnivač se vodio Ninoslav Pavić. Preko Com Coma Pavić je vladao Europapress Holdingom, sada Hanza Medijom u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Todorić je Com Comu posudio 13 milijuna kuna.

 

Firma Dalmarina dobila je pozajmicu od 10 milijuna kuna. Njezini vlasnici su Agrokor i Zagreb Montaža Vlade Čovića. Dalmarina ima udio u tvrtki Konsolidator koja je većinski vlasnik građevinske tvrtke Dalekovod.
Preostalih 11 milijuna kuna pozajmica otišle su tvrtkama Stega Tisak (sedam milijuna kuna) čiji je vlasnik Marko Štritof i Arka (četiri milijuna kuna).

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.