Datum objave: 06. Listopad 2017

Dani EU fondova u Solarisu:Mira Lepur imat će ovlasti kod izbora EU projekata i dijeljenja novca

Diana Ferić
Diana Ferić

Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije postala je danas regionalnom koordinatoricom Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Na Konferencija Dani regionalnog razvoja i EU fondova, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koja je otvorena je danas u Konvencijskom centru u Solarisu ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisala je ugovore s 21 koordinatorom među kojima je i Mira Lepur.

Inače tijekom trodnevnog događanja sudionicima će biti predstavljeni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz različitih europskih fondova.


 

Na svečanom otvorenju konferencije, pored župana Pauka, prigodnim govorima obratili su se ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade RH, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević, Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić.

 

“Zadovoljstvo mi je što se ova konferencija, koja promiče važnost regionalnog razvoja u kontekstu privlačenja EU fondova, održava upravo u gradu Šibeniku, u Šibensko-kninskoj županiji koja je dokazala svoju sposobnost u provedbi projekata sufinanciranih EU sredstvima. Čvrsto vjerujem da je i naš napor u povlačenju sredstava iz EU fondova značajno doprinio povećanju broja zaposlenih u protekle tri godine otkad se ozbiljnije bavimo ovakvim aktivnostima”, kazao je župan Goran Pauk, te uputio čestitku Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na kvalitetnoj organizaciji konferencije.

 

Ministrica Gabrijela Žalac istaknula je kako je osnovni cilj ministarstva smanjenje regionalne nejednakosti, ulaganje u budućnost poticanjem otvaranja radnih mjesta, konkurentnost gospodarstva, poboljšanje kvalitete života i održivi razvoj.

 

“U tu svrhu redovno održavamo sastanke sa svim županima i predsjednicima gradova i općina. Današnjim potpisivanjem ugovora utvrdit ćemo što točno regionalni koordinatori moraju obavljati za nas u ministarstvu i za vas u gradovima, općinama i županijama. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ove je godine osiguralo 276 milijuna kuna za regionalni razvoj što je znatno više nego u protekle 4 godine. Za te potrebe osnovali smo i Fond za regionalni razvoj koji će voditi računa o financiranju i subvencioniranju projekata s čime je zadnjih godina bilo dosta problema. Danas ćemo potpisati sporazum s regionalnim koordinatorima o izradi plana o nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine i pripremi zalihe razvojnih projekata koje trebamo financirati iz fondova EU.”, kazala je ministrica Gabrijela Žalac, te dodala kako iznos od 21 milijun kuna koje je ministarstvo za te potrebe već osiguralo jamči jako dobru startnu poziciju za ostvarenje budućih potencijalnih ciljeva.
Sudionicima Konferencije bit će predstavljena Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, programi europske teritorijalne suradnje, kao i iskustva drugih zemalja članica EU.

 

U okviru konferencije, sutra će se na Tvrđavi Sv. Mihovila održati Sajam EU mogućnosti, predstavljanje uspješnih lokalnih EU projekata i predstavljanje nositelja oznake HOP i EU kvalitete.

 

„Šibenik je grad koji je ponovno pronašao sebe zahvaljujući uspješnom povlačenju sredstava iz europskih fondova. Okrenuli smo se povijesnoj baštini, obnovili je i valorizirali te postali prepoznatljivi ne samo na turističkoj karti Hrvatske, već i svijeta. Europski novac uspješno koristimo i za razvoj obrazovanja i gospodarstva kroz projekte studentskog kampusa Palacin i uređenja Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, a upravo nam je Ministarstvo regionalnog razvoja snažan oslonac u svemu tome.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić pozdravljajući sudionike tog skupa, a Matija Bumbak, pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo i EU fondove govorio je o uspješnim šibenskim projektima. Tijekom svog izlaganja pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak istaknuo kako je Šibenik doživio uzlet upravo zahvaljujući nizu europskih projekata, prvenstveno revitalizaciji tvrđava.

 

Konferencija je namijenjena nositeljima regionalnog razvoja na svim razinama, a ujedno je i odlična prilika za razmjenu iskustava, umrežavanje i jačanje suradnje s ciljem realizacije što većeg broja projekata.
Grad Šibenik, kao i Šibensko-kninska županija pokazala se uspješnom u povlačenju europskih sredstava, što je ujedno bio motiv da se ovaj događaj i organizira u Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti