Datum objave: 22. Rujan 2017

Umjesto osnivanja nove tvrtke "Zeleni grad" sadašnje "Zelenilo" pripojeno "Čistoći"

Diana Ferić
Diana Ferić

Odlukom HDZ –ove većine u Gradskom vijeću Grada Šibenika poduzeće Zelenilo danas je pripojeno komunalnoj tvrtki „ Gradska čistoća “ i ubuduće će djelovati kao jedno gradsko poduzeće s jednom upravom,a zvat će se "Zeleni grad".

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić smatra da je taj potez dovoljno obrazložiti s tri riječi, a to su da se to radi zbog racionalizacije troškova , efikasnosti i kvalitetnijih usluga što je jedino kao razlog stajalo u predloženoj odluci no neki vijećnici kao što su Ljubica Kardum iz Hrvatske stranke umirovljenika i Rikard Marenzi iz Šibenskog građanskog foruma smatrali da je prijedlog takve odluke trebala biti popraćena elaboriranim izvješćem o tomu što će radi racionalizacije i efikasnosti biti poduzetu i kakvi se rezultati očekuju. „Zar vam nije neugodno tako ozbiljnu odluku obrazložiti samo s tri riječi“, upitala je Ljubica Kardum gradonačelnika Burića. Istaknula je kako ona nije ni za ni protiv takvog fuziranja, ali da traži ozbiljnu analizu. Očito je da vladajuća stranka do zadnjeg časa nije znala što želi jer su prvotno na dnevni red stavili točku o osnivanju nove tvrtke „Zeleni grad“ koja bi se bavila održavanjem čistoće i zelenih površina, a danas su to skinuli s dnevnog reda i preformulirali u pripajanje „Zelenila“ „Čistoći“.


Rikard Marenzi je kazao kako ga rastužuje i frustrira način na koji se ta odluka o pripajanju predlaže vijećnicima bez analiza i konkretnih obrazloženja.“ Novica Ljubičić traži, kako je izjavio, na jednom portalu dodatan posao za svoje automehaničare koji kao nemaju što raditi, a ne radi ono što mu je zadaća. Sada se registrira za održavanje javne rasvjete,a već postoji tvrtka koja to za Grad radi. Spominje se seljenje  Gradske čistoće stoće, sada sa Zelenilom na Pode, ali nema informacija o tomu na koji način i gdje će, recimo, biti rasadnik. Jednostavno nema nikakve analize što se i na koji način želi napraviti“, istaknuo je Marenzi.

„ Razlog je jednostavan, Nismo zadovoljni razinom ni čistoće grada ni održavanja zelenih površina, pogotovo u povijesnoj jezgri iako bi se to mogli reći i za Brodaricu i to je jedini razlog ovog pripajanja. Želimo stvoriti zdravu tvrtku. Izdvajanja za njih iz gradskog proračuna ostat će ista tako da neće biti dodatnih opterećenja “, ponavljao je gradonačelnik Burić bez obrazloženja na koji način će postići to da, kako je priznao, do sada ne baš uspješne tvrtke, sada kada se fuziraju postanu uspješne i to s istim čovjekom na čelu. Naime, tu zajedničku tvrtku vodit će, po svemu sudeći Novica Ljubičić. Inače, po Burićevim riječima, Gradska čistoća  će sada imati i zadaću brinuti o komunalnim objektima koji su izloženi vandalizmu i popravljati sve što se ošteti.

Ivo Glavaš vijećnik MOST –a se odmah izjasnio protiv toga. „Cijenim gradonačelnikovu kritičnost kada izjavljuje da nije zadovoljan razinom čistoće u povijesnoj jezgri jer se to onda odnosi i na to da ni on nije radio dobro,ali pitam se zašto zbog toga treba jedno uspješno poduzeće koje posluje transparentno i bez kune kredita pripajati jednom poduzeću koje posluje s gubicima. dakle zdravo tkivo pripajamo bolesnom, a gradonačelnik Burić kao liječnik jako dobro zna što se tada dogodi. A Čistoća nije bolesno nego kancerogeno tkivo“, istaknuo je Glavaš iznoseći i sumnju da se sve to možda radi samo zbog međusobnih trvenja u HDZ –u. Napomenuo je i kako je direktor Zelenila Siniša Burić za svoj rad dobio niz nagrada i to dva puta nagradu Hrvatske gospodarske komore te čak i nagradu Turističke zajednice Zadra.

Nezavisni Anton Dobra nije imao primjedbu na pripajanje jedne tvrtke drugoj osim što se začudio što se nova tvrtka doregistrira i za izdavanje sandolina, suncobrana, skutera i slične turističke usluge.

 

„Sigurna sam da bi gradonačelniku Buriću bilo najdraže da je moga raspisati natječaj za novog direktora te proširene Čistoće, školovanog čovjeka s iskustvom rada u gospodarstvu. Ja sam dobar s Novicom Ljubičićem. On je dobar operativac, ali se u Čistoći nije baš iskazao. Sa Sinišom Burićem sam kućni prijatelj. On je dobar čovjek, ali mu fali menadžerskog duha. Bilo bi zaista najbolje da se izabere novi direktor“, kazao je Dobra dajući amandman da se te turističke usluge izbace iz predviđenih djelatnosti što je na kraju i prihvaćeno. Zanimljivo je kako su na to reagirali vijećnici HDZ –a. Kada je taj amandman stavljen na glasovanje nisu za njega podigli ruku, a kada je za govornicu izašao gradonačelnik Burić i pozitivno se o tom amandmanu očitovao onda su za njega digli ruku. Toliko o njihovoj samostalnosti kod odlučivanja i razmišljanja vlastitom glavom!


Joško Šupe iz SDP –a je kazao kako se ne slaže s tim da se Čistoća i Zelenilo spajaju dok se svojedobno Bikarac odvojio od Čistoće te da novim djelatnostima Čistoća oduzima neke poslove privatnicima.


Na kraju je sve zaključio Milorad Mišković – Kasper iz HSS –a koji je kazao da tužan odlazi s današnje sjednice zbog toga što ništa nisu napravili u korist nego suprotno interesima građana.
 

Iz kategorije: Vijesti