Datum objave: 16. Rujan 2017

FOTO PRIČA :Kako smo proživjeli sedam dana bitke za Šibenik u rujnu 1991.

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon opće opasnosti koji je oglašen na današnji dan u 17 sati i 57 minuta službeno je počela Bitka za Šibenik koja je trajala do 23. rujna i bila je prekretnica u obrani Hrvatske. To je bitka koja se po svojim značajkama, može smatrati bitkom za Hrvatsku i jednom od ključnih bitaka Domovinskog rata, ni četvrt stoljeća nakon što je okončana nije znanstveno izučena ni povijesno valorizirana, a vojni i civilni dokumenti i podaci o njoj nisu ni do danas prikupljeni, sistematizirani, objedinjeni i obrađeni. Zaslužni za obranu Šibenika su svi – vojnici na ratištu, javne službe koje su radile kao da rata nema, a i građani koji su slušali upozorenja i disciplinirano u skloništima proveli tjedan dana.
 

Uoči bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine, crta obrane grada bila je duga više od 120 kilometara. Protezala se od Podorljaka kod Rogoznice preko Sitnog Donjeg, Gradine, Lepura i Dobre Vode do Prosike kod Pirovca. Položaje je držala 113. brigada koja je tada imala 1400 do 1500 gardista.

 

U napadu na Šibenik, 16. rujna 1991. godine neprijatelj je nadirao iz dva pravca, Baljci - Drniš – Pakovo Selo – Šibenik i Bribirske Mostine – Gaćelezi – Šibenik. Bio je to iznimno lukav i opasan plan. Ratko Mladić i Kninski korpus JNA namjeravali su jednim potezom postići dvostruki učinak – opkoliti Šibenik i dovesti u okruženje Skradin i Skradinsko zaleđe. Postrojbe JNA koje su išle pravcem Bribirske Mostine – Gaćelezi – Šibenik (Šibenski most) postigle su željeni cilj, a plan dvostrukog obruča propao je kada su 20. rujna branitelji zaustavili drugu tenkovsku kolonu kod Pakova Sela.
JNA je u napadu na Šibenik angažirala dvije taktičke grupe od kojih je svaka imala snagu jedne ojačane pješačke bojne i raspolagala s 15 do 20 borbenih vozila. Taktička grupa koja je prema Šibeniku napredovala zapadnim pravcem i imala zadaću izbiti na Šibenski most, bila je ojačana haubicama od 122 mm, a ona koja je prema Šibeniku napredovala sjevernim pravcem preko Drniša, haubicama od 105 mm. Obje taktičke grupe imale su ukupno oko 1700 vojnika.

Prema službenom izvješću JNA i generalštaba u Beogradu, bivše Jugoslovensko ratno vazduhoplovsto izgubilo je nad Šibenikom tri ratna zrakoplova. Sva tri 20. rujna 1991. godine. JNA tvrdi da je prvi zrakoplov tipa J-21 kojim je pilotirao Valter Jurišić protuvazdušna obrana r. Hrvatske pao kod Šibenika, da je drugi zrakoplov tipa N-60 kojim je pilotirao Dragan Maksimović pao u more na području Kornata te da je treći zrakoplov također tipa N-60 kojim je pilotirao Živan Milošev Lola PVO r. Hrvatske pao u more kod Zečeva.

 

Da branitelji nisu zauzeli vojarne i topničke bitnice u Zečevu i Kruščici te na otocima Žirju i Smokvici, JNA je bez bilo kakve naknadne popune mogla na Šibenik ispaliti 24 500 granata svih kalibara, ne računajući minobacače u gradskim vojarnama i samohodne topove u vojarni Ražine.
 

 

JNA je iz vojarni u Šibeniku, nakon poraza u bici za Šibenik, odvezla više od 1500 kamiona i tri teretna broda oružja te vojne i ratne opreme.
 

Iz kategorije: Vijesti