Datum objave: 09. Rujan 2017

FALIŠ:Žene su u socijalističkoj Njemačkoj dva puta više uživale u seksu od onih na zapadu

Diana Ferić
Diana Ferić

Boris Buden, poznati filozof i publicista obilježio je treću večer FALIŠ –a u Šibeniku svojim promišljanjem teme koju su nazvali „U sumrak posttotalitarne svijesti“, kao refleksiju na 100 godina Oktobarske revolucije. To nije bilo klasično predavanje već filozofiranje „na licu mjesta“ u pozitivnom smislu te riječi u kojem je publici pružio kritičan i pogled na neoliberalan svijet u kojem živimo i u kojem, kako je kazao, budućnosti nema jer je budućnost revolucionarna kategorija, a danas revolucije nema kao što nema ni prošlosti kao historijskog iskustva već imamo samo sjećanje na prošlost.

 

„Prije 50 godina imali smo povijest, ideju historijske temporalnosti u kojoj smo se mogli orijentirati, a danas živimo u postpovijesnom vremenu, kraju historije, kako je to napisao Fukujama iako to nije njegova teza već teza Aleksandra Koževa koji je djelovao tridesetih godina prošlog stoljeća. Za njega je kraj povijesti nastupio stvaranjem Europe kao transnacionalne države, a i SSSR je promatrao kao jednu formu kraja historije“, objasnio je Buden govoreći u prvom dijelu svoje rasprave o filozofima koji su inaugurirali teze o kolektivnom odnosno kulturalnom sjećanju, najprije u Njemačkoj pa u Francuskoj , a polazište je bilo u teoriji da je nacizam nastao kao odgovor, kao reakcija na boljševički Gulag. Za njih je komunistički zločin protozločin, odnosno dublje u povijest gledano, to je jakobinsko nasilje, a sve što se kasnije događalo je reakcija na njega. Riječ je o pobornicima historijskog revizonizma .

 

U drugom, završnom dijelu to je objasnio kroz suvremenu temu vezanu za Rezoluciju EU parlamenta iz 2009. godine  koja se temelji na osudi dvaju totalitarizama - nacizma i komunizma kao službenom odnosu Europe prema prošlosti u kojoj nema promišljanja uzroka i posljedica, recimo pojave nacizma koji ima ekonomske korijene ili pak odnosa klasa u kapitalizmu i kasne borbe, već se sve temelji na odnosu žrtve i počinitelja.

 

„Bivši jugoslavenski prostori ne mogu se uklopiti u taj narativ jer imaju svoj autentični antifašizam kojemu u takvim odnosima nema mjesta. Ono što se kod nas sada zbiva zbog toga treba promatrati epohalnije naše su ustaše samo šegrti jednog ozbiljnijeg zanata“, ustvrdio je Buden.

 

U tom svjetlu treba promatrati i davno preimenovanje Trga republike u Zagrebu, trga koji je nosio ime nečeg što je civilizacijska tekovina koja pretpostavlja jednake i slobodnomisleće građane Trgom bana Jelačića koji je bio vođa kontrarevolucije u Beču što, kaže, Buden nije bezazleno.

 

Na kraju je ocijenio stanje u Hrvatskoj. „U Hrvatskoj imamo već 27 godina uspostavu hrvatskog nacionalnog režima koji je obavio transformaciju vlasničkih odnosa, ali nije uspio naše bogataše formirati u klasu kapitalista. Ljudi su u početku vjerovali da će ti privatni poduzetnici donijeti prosperitet i bolju budućnost njihovoj djeci, ali više nitko nema iluziju o tomu. Ako mislite da u Hrvatskoj glavnu riječ vode demokratski izabrani političari onda se grdno varate“, kazao je Buden dodajući, kao odgovor na pitanje iz publike, da ne zna što bi rekao kako će Hrvatska izgledati za 20 godina. Kazao je i kao u Hrvatskoj nije provedena samo prvobitna akumulacija kapitala nego i ideološka prvobitna akumulacija koja je ljudima oduzela pravo da budu subjekt historije već su postali  oruđe vladajuće klase.

Trećeg dana FALIŠ –a Damir Pilić i Andrej Nikolaidis debatirali su o temi „Prirodna selekcija: kapitalizam ili socijalizam“ u kojoj su jasno kazali kako je kapitalizam nehuman sustav, ali da je sličniji ljudskoj prirodi od socijalizma na koji Pilić tipuje. Predstavio je rezultate ispitivanja stavova mladih u Hrvatskoj kod kojih su vrijednosti poput altruizma i samoobrazovanja na posljednjim mjestima na ljestvici. Pogubnost novčane ekonomije dokazana je još prije 2. svjetskog rata na istraživanju koje je provedeno na čimpanzama, kod kojih je uvođenje novca promijenilo mentalitet i međusobne odnose, a ako to čini čimpanzama što tek čini ljudima, zapitao se Pilić.

Nikolaidis je ustvrdio kako je kapitalizam u prednosti jer je „desnim opcijama za pobjedu potreban samo strah, a lijevima treba i vrlina. Kada se pokaže, što je uobičajeno, da te vrline nemaju onda trajno gube šansu“, istaknuo je.

 

Na kraju su kao dokaz da je socijalizam ljudima „prirodniji“ sustav iznijeli rezultate istraživanja o seksualnom životu žena. Dokazano je da su žene u bivšem DDR – u dva puta više uživale u seksu i dvostruko više doživljavale orgazam od žena u tadašnjoj zapadnoj Njemačkoj. „To je vrlo lako objasniti jer gdje nema zabrana nema ni užitka“, kazao je Nikolaidis, a Pilić je objasnio kako je poanta u tomu što su žene u DDR –u živjele opuštenije jer su za svu djecu bili osigurani vrtići, imali su stalni posao i zajamčenu plaću tako da nisu morale ovisiti o muževima odnosno o muškarcima.

Iz kategorije: Vijesti