Datum objave: 05. Rujan 2017

EKSKUZIVNO Premijer Plenković: „Obrambena industrija zamašnjak razvoja hrvatskog gospodarstva.“

Diana Ferić
Diana Ferić

-Sinergija države i privatnih industrija novi je zamašnjak razvoja hrvatske industrije, - naglasio je premijer Andrej Plenković na današnjoj prvoj nacionalnoj konferenciji o hrvatskoj obrambenoj industriji kao izvoznom brendu koja je održana danas Hotelu "Esplanade" u Zagrebu.


Plenković je, osim toga, istaknuo da članstvo Hrvatske u NATO-u nameće nove obveze, ali otvara i velike mogućnosti posebno kada se ima u vidu da akcijski plan EU iz 2016. godine ima za cilj stvaranje obrambene i tehnološke baza koja će biti u stanju odgovoriti na izazove.


-Jedan od prijedloga Vijeća EU je i uspostava fonda za ulaganja u razvoj obrambene industrije, - kazao je Plenković, - čemu Hrvatska kao članica daje podršku i zalaže se za komplementarnost Hrvatske vojske s EU standardima. To znači i zajedničko tržište i industrijsko natjecanje i razvoj te optimizaciju proizvodnje i smanjenje troškova. Podrška EU start upovima prilika je da se i hrvatske tvrtke natječu i te afirmiraju i propagiraju naše proizvode i usluge.
U Hrvatskoj sada radi 170 tvrtki s NATO certifikatom koje kakvoćom i inventivnošću svojih proizvoda mogu konkurirati na međunarodnim natječajima. Te tvrtke u suradnji s povezanim industrijama jedna su od važnih poluga razvoja cjelokupne hrvatske industrije i oslonac daljnje afirmacije, promocije i distribuciji hrvatskih proizvoda, rečeno je na konferenciji o razvoju hrvatske obrambene industrije


Sudionicima konferencije putem video linka obratila se predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović koja je kazala:
-Dugoročnu sigurnost države jamči jako gospodarstvo. Hrvatska postiže dobre rezultate, a da bi bili bolje trebamo ulagati u razvoj proizvodnje i IT tehnologije. Hrvatski proizvodi su ravnopravni svjetsko tržištu, a ova gospodarska grana koja je ostvarila tast 120 posto u prošloj godini, zaslužuje posebnu skrb države. Državno – javno partnerstvo u toj domeni već donosi rezultate, ali treba ga još razvijati kao oslonac sigurnosti.


Na toj iznimno važnoj konferenciji koja je s radom završila oko 13 sati po prvi puta se na visokoj državnoj razini razgovarati o hrvatskoj obrambenoj industriji, njenom stanju i perspektivama. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, a organizirana je uz potporu Ministarstva obrane RH i poduzeća „Alan".
Foto: sibeniknews.com / mok.hr
 

Iz kategorije: Vijesti