Datum objave: 04. Rujan 2017

NACIONALNA UZBUNA - Zbog stečaja TLM-a 43 šibenske obitelji ostaju bez stanova?!

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodeći nacionalni mediji danas su na iznimno dramatičan način najavili nevjerojatni socijalni udar koji prijeti Šibeniku zbog stečaja TLM-a. Prema tvrdnjama "Večernjeg lista" i "Jutarnjeg lista" koji informacije crpe iz istog izvora, na javnoj će dražbi uz ostalu imovinu TLM-a biti prodana i 43 stana u kojima žive obitelji bivših radnika tog negdašnjeg ponosa šibenske i hrvatske industrije.


Prema dostupnim informacijama na udaru su obitelji slabijeg imovinskog stanja, a prodajom njihovih stanova bit će namiren dio potraživanja državnih tvrtki, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih voda i Adriala plus.


Da nije riječ o pretjerivanju i netočnom tumačenju podataka, vidi se iz podatka da je vrijednost stanova već procijenjena, da su oni uključeni u stečajnu masu te da su navedeni na popisu imovine TLM-a koja će biti prodana na javnoj dražbi. Rok za podnošenje ponuda istječe 19. rujna.


Ovaj problem, kojeg nacionalni mediji nazivaju socijalnom bombom koja će uzdrmati Šibenik, dodatno komplicira činjenica da je dio stanova o kojima je riječ, pripadao radnicima TLM-a srpske nacionalnosti koji su 1991. godine otišli iz Šibenika, a TLM ih je dao drugim radnicima na čuvanje. Do promjene je došlo 2007. godine kada je hrvatska Vlada privatizirala TLM, pa su tada "čuvari" stanova dobili ugovore o njihovom korištenju na pet godina. Ti su ugovori ponovno potpisani 2009. godine, a istekli su 2014. godine. Radnicima TLM-a nikada nije omogućeno da te stanove otkupe. Sada su se našli u bezizlaznoj situaciji jer 43 takva stana idu na javnu dražbu i izvjesno je da će biti prodani. Njihovi korisnici, odreda stariji ljudi s vrlo malim mirovinama i bez dodatnih prihoda, u velikoj su nevolji jer su stanove dobili nakon 1990. godine nakon sloma socijalističkog sustava te više nisu mogli na njih dobiti tzv. stanarska prava, pa ni pravo na otkup.


Problem je iznimno težak jer su stanovi de facto imovina privatne tvrtke TLM u stečaju tako da je Grad Šibenik kao i državne institucije, navodno, pravno onemogućeni da na bilo koji način zaštite 43 ugrožene obitelji.
 

Iz kategorije: Vijesti