Datum objave: 30. Kolovoz 2017

Predsjednica najavila da će inzistirati na istini o okolnostima pogibje 12 vatrogasaca na Kornatu

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednica Republike Hrvatske danas je na obilježavanju 10. obljetnice tragične pogibije 12 vatrogasaca na Kornatu, sa suzama u očima, kako javlja Nova TV, obećala da će „učiniti sve da istina izađe na vidjelo, ako treba i da cijeli postupak krene ispočetka“ i dodala da će uputiti apel Vladi. Ona je prva predsjednica koja je došla na mjesto pogibje vatrogasaca. Svi njezini predhodnici slali su izaslanike.

Ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio žaljenje zbog tragedije te kazao kako je uvjeren da vojska koja je također bila prisutna na dan pogibije, ništa ne krije.

Deset je godina prošlo od nezapamćene tragedije na Kornatu, u kojoj je tijekom gašenja požara poginulo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika. Preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić

Cijelo desetljeće ogorčene obitelji poginulih vatrogasaca na Kornatu zahtijevaju istinu o uzrocima tragedije, a ponovljeni sudski proces protiv jedinog optuženog Dražena Slavice još traje.

Na obilježavanju deset godina kornatske tragedije danas su sudjelovali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ministar obrane Damir Krističević. Iz Tisna su na Kornate, na tu tužnu obljetnicu posebnim brodom prevezeni vatrogasci iz cijele Hrvatske te izaslanstvo vatrogasne zajednice iz Slovenije.

 

U spomen na poginule vatrogasce, u Tisnom je jučer održan i mimohod sjećanja. Poruka je i nakon deset godina ista – tražimo istinu i samo istinu. Obitelji poginulih i brojni pripadnici vatrogasnih postrojbi prošli su mimohodom od DVD-a Tisno do mjesnog groblja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Posebno emotivan trenutak bio je prelet kanadera preko Tišćanskog mosta u trenutku kada je povorka prelazila preko njega.

U mimohodu je svake godine i gospođa Ajka Crvelin, majka i supruga poginulih vatrogasaca.
''Osjećaji su jako teški i bolni i nakon deset godina isto kao i prvog dana kad se to sve dogodilo, kad smo saznali. Jako je teško i bolno kad vidite sve njihove prijatelje, kolege vatrogasce. To mi je jako, jako, jako teško'', kaže majka vatrogasaca.
Ističe kako su obitelji stradalih ogorčene što istine još uvijek nema.
"Možda ja neću doživjeti, ali možda moja kći doživi. Bit ću jako razočarana dok god živim, da ne znam istinu, jer možda bi mi bilo malo lakše“, kaže gospođa Crvelin, prenosi  Nova TV.

FOTO: Index.hr i Facebook
 

Iz kategorije: Vijesti