Datum objave: 26. Kolovoz 2017

STANDARD & GUŠTI: Za kilogram svinjetine Hrvat radi 180, a Danac 40 minuta

Diana Ferić
Diana Ferić

Zlobni bi rekli da je to čista svinjarija, ali statistika je neumoljiva, a o guštima se, posebno kada je o svinjetini riječ, ne raspravlja.

Prema aktualnim statističkim podacima građanin Republike Hrvatske s prosječnim primanjima za kilogram svinjetine, a svinjetina je nakon piletine najjeftinije meso, mora raditi puna tri sata, odnosno 180 minuta. Taj isti kilogram svinjetine zaradi za samo 40 minuta.

Gruba računica prevedena na razumljiviji jezik kaže da Hrvat za dan rada zaradi toliko da si može priuštiti manje više 2 kilograma i desetak dekagrama svinjetine, dok Danac ide kući s gotovo 11 kilograma svinjetine. Gurmani i bonkulovići bi taj nesrazmijer prikazali ovako: Hrvat ide kući s vrećicom bržola, a danas s dva praščića dovoljna za manji pir.


Kolika je razlika na mjesečnoj ili ne daj Bože godišnjoj razini bolje je i ne razmišljati. Možda bi utjehu mogli potražiti u Bugarskoj gdje se za kilogram svinjetine radi gotovo četiri i pol sata, ali nas u pojam ubijaju Italija (1 kg svinjetine = 1 sat i 30 minuta rada), Njemačka (1 sat i 20 minuta) i Švicarska (55 minuta) uz napomenu da je svinjetina u tim zemljama skuplja nego u Hrvatskoj.


Pa ti sada guštaj.
 

Iz kategorije: Vijesti