Datum objave: 07. Kolovoz 2017

Skupština Županije:Od lovstva došli na rat u Hrvatskoj i ulogu Srba

Diana Ferić
Diana Ferić

Županijska skupština Šibensko - kninske županije koja je danas održana u atmosferi jakih tenzija zbog oprečnih stavova Stipe Petrine i Nediljka Dujića o tomu je li ona legalna ili treba ponoviti konstiturajuća sjednicu nije prošla niti bez međunacionalnih tenzija.

Kada je bila riječ o ustanovljavanje nekih lovišta u Županiji za riječ se javi Stevo Žeželj, koji je ušao u Skupštinu na Nezavisnoj listi Stipe Petrine kao pripadnih nacionalne manjine koji se potužio na to da kao dugogodišnji lovac, kada se vrati iz izbjeglištva u Italiji u Knin nije mogao niti još uvijek može dobiti dozvolu za lovačku pušku. “Ministarstvu unutarnjih poslova je moj zahtjev odbilo uz obrazloženje da dozvolu ne mogu dobiti oni koji su sudjelovali u srpskoj pobuni u Hrvatskoj, koji su bili mobilizirani. To nema smisla. Ja bih volio da se u ovoj državi priznaju ista prava svima koji su u njoj rođeni i koji je smatraju svojom domovinom. Ostavimo po strani građanski rat i sve što se događalo”, kazao je žeželj.
Njegova kvalifikacija rata u Hrvatskoj građanskim ratom izazvala je glasno negodovanje među vijećnicima.

 

Nediljko Dujić je odmah reagirao i kazao da je Hrvatska bila napadnuta i da se branila i da nije bila riječ o građanskom ratu. Dodao je i da se drži lovstva, a ostavi priča o građanskom ratu,
“Kao lovac znam i mi s eu lovačkom savezu zalažemo za to da svi građani bez obzira na nacionalnost, ako prođu provjeru policije mogu dobiti dozvolu. Nitko ne može biti odbijen ako je sudjelovao u vojsci SAP krajine, a nije počinio, zločin jer su svi, po Odluci predsjednika Tuđmana abolirani. No postoje i neke druge provjere koje MUP mora napraviti. Istina je, da još uvijek imamo situaciji da, ako se ne sviđate susjedu i on kaže da vas smatra opasnim, ne možete dobiti dozvolu, ali to ćemo promijeniti”.

Za govornicu je izašao i vijećnik HDZ –a Ante Rakić koji je kazao da je Hrvatska vodila obrambeni rat, a da to o čemu priča Žeželj žečj mora riješiti s Ministarstvom unutarnjih poslova.
Javio se i vijećnik HSS –a Zvonimir Radić koji je istaknuo kako je sigurna da 80 posto srpskog stanovništva u Hrvatskoj ima dozvolu za lovačko oružje, a da ju on , da se njega pita ne bi da nikome koje je ostao na strani pobunjenih Srba. Za tu izjavu je dobio buran pljesak.

Sveto Žeželj kaže kako je u nekoliko navrata bio mobiliziran, ali da nije nosio oružje, a potom je otišao u Italiju.

Još jednom je na današnjoj sjednici on, kao Srbin, bio tema.

Naime Nediljko Dujić je spočitnuo Stipi Petrini da ima manju potporu nego prije te da ima jednog vijećnika u novom sazivu manje, a jedna je ušao automatski kao pripadnik srpske manjine. “Da se to meni dogodio ja bi odmah dao ostavku i povukao se”, kazao je Dujić.
Žeželj je to shvatio kao da bi s eon sramio da na listi ima pripadnike manjina pa je to nazvao fašističkom izjavom.
Dujić mu je odgovorio da je sve krivo shvatio i da je on zadnji koji bi ljude razlikovao po nacionalnosti ili po boji kože. “Ako netko gradi toleranciju u hrvatskom društvo onda sam to ja”. No tražit ću da se moja izjava preslušao, a onda od vas da mi se ispričate, izjavio je Dujić.

Iz kategorije: Vijesti