Datum objave: 05. Kolovoz 2017

Svečanost na kninskoj tvrđavi:Oluja je najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha nastavljeno je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije Oluje.

„Mi nismo željeli rat nego smo se branili. Ne slavimo rat nego mir. Vodili smo računa da ova proslava bude dostojanstvena i ponosna. Oluja je primjer vojnog uspjeha i junaštva i izučava se na američkim vojnim školama, a branitelji su donijeli mir i slobodu –„izjavio je upravo na tvrđavi ministar obrane i ratni zapovjednik legendarne 4. Gardijske brigade, general Damir Krstičević.


„Oslobođenjem Knina zatvoren je višestoljetni krug težnji za hrvatskom neovisnošću. Zajedništvo koje je bilo u Oluji danas treba biti temelj budućnosti. Oluja nas moralno obvezuje na oprost. Izražavam žaljenje zbog svih stradalih Srba. Hrvatska nije željela taj rat. Hrvatska će dati potporu ulasku Srbije u EU“, kazala je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kotarović na svečanosti koja je održana na sredi+šnjem kninskom trgu Kitarović dodavši da je naša moralna obveza zadržati mlade ljude u Hrvatskoj.

 

U svom govoru na kninskoj tvrđavi premijer Andrej Plenković istaknuo je da Hrvatska ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku.

Andrej Plenković rekao je da će ''Oluja'' ostati upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. ''Olujom je spriječena još jedna Srebrenica. Ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. I danas kada se čuju kritike - Hrvatska ne da na Oluju jednako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku", poručio je premijer.

Težili smo, kaže, demokraciji i neovisnosti, a ''bili smo suočeni s brutalnom agresijom Miloševićeva režima.''
''Zahvaljujući državničkoj odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika, Hrvatska je obranjena, oslobođena, ponovno izgrađena, članica je NATO-a najvećeg vojnog saveza i EU, najvećeg političkog saveza. No, ničega od toga ne bi bilo da nije bilo Oluje'', rekao je premijer.
Osvrnuo se na pitanja kojima se rješavaju aktualne situacije kao što je rast proračuna za oružane snage, zakon o hrvatskim braniteljima, strategiju nacionalne sigurnosti.
Istaknuo je važnost sloge, među braniteljima i građanima. ''Stoga osim pobjede slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu'', rekao je Plenković u govoru u Kninu. ''Želim Hrvatsku u kojoj će sve manjine biti integrirane u društvo'', zaključio je.

Nakon premijer govor je održao predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.
''Danas je dan radosti, slavlja i ponosa. Slavimo pobjednički uspjeh svoje vojske i policije'', rekao je.
Napomenuo je da smo pobjedom u ratu dokazali svima da imamo oružanu silu. ''Naše suosjećanje trebamo iskazati svim žrtvama Domovinskog rata i njihovim obitelji'', kazao je.

FOTO: Portal HUKnet

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti