Datum objave: 03. Kolovoz 2017

Požar u Kistanjama zahvatio površinu veću od 1000 hektara,vatra ušla i u NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog katastrofalnog požara koji još plamti na području Kistanja, a u kojem je izgorjelo oko tisuću hektara površine šibensko – kninski župan Goran Pauk proglasio je veliku nesreća na području Šibensko-kninske županije. Vatra je zahvatila i NP Krka prema Roškom slapu.


Jučer poslijepodne je u Kistanjama održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera, ravnatelja JU NP Krka Krešimira Šakića sjednici su nazočili i Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane RH Damir Krstičević.

 

Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića požar je zahvatio Nacionalni park Krka u jednom dijelu kanjona Krke, a vatra je na jednom mjestu i prebacila rijeku Krku.
U pomoć nam je došlo 85 pripadnika Hrvatske vojske, a glavni vatrogasni zapovjednik poslao je još i 140 vatrogasaca iz kontinentalnog djela Hrvatske. Uz ovaj požar kod Kistanja, izbio je još jedan na području Mratova i Zelića u blizini Knina. Nadam da će vjetar oslabiti tijekom večeri i noći te da ćemo uspjeti požar staviti pod nadzorom. Na sreću nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, a svi stambeni objekti uspješno su obranjeni. U zaseoku Krnete bili smo prisiljeni evakuirati starije stanovnike, a i tamo su kuće obranjene – kazao je Darko Dukić


Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu te je informirao članove Stožera da ni jedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ozlijeđenih i ljudskih žrtava.

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete. Tu su kuće obranjene pa su se stanovnici vratili u svoje domove.

Ministar obrane Damir Krstičević je pružio pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

FOTO: Facebook (Krešo Šakić)

Iz kategorije: Vijesti