Datum objave: 15. Srpanj 2017

FEŠTA Zadar skakaonicu čuva i slavi, a Šibenik je svoju srušio

Diana Ferić
Diana Ferić

Zadar danas u 17 sati slavi 60. rođendan svoje skakaonice koju je zaštitio i proglasio spomenikom sportske kulture, a Šibenik je svoju odavno srušio.

Tim povodom na Kolovarama će se feštati do zore, a stara će skakaonica  zbog svog doprinosa sportskom slavi i ugledu Zadra dobiti i spomen ploču. Nakon otkrivanja spomen ploče Zadrani će održati spektakularnu reviju skokova, a na okupu će se naći svi bivši i sadašnji zadarski skakači među kojima je i Marcela Marić prva hrvatska skakačica u vodu koja se plasirala na Olimpijske igre u Riju 2016. godine. Kluba skokova u vodu „Zadar“, jednog je od najtrofejnijih zadarskih klubova.

Zadar, dakle, slavi 60. rođendan svoje skakaonice koju čuvao i sačuvao tako da je i danas u funkciju. Tim povodom, uz čestitke Zadranima i njihovim skakačima u vodu, treba podsjetiti da je i Šibenik imao skakaonicu na koju je bio ponosan. Bila je to modrena skakaonica koja je ispunjavala sve uvijete skakačkim natjecanjima svjetskog ranga. Bila je izgrađena uz olimpijski bazen u Crnici 1960. godine. Zahvaljujući toj skakaonici Šibenik je 1966. godine bio prvak hrvatske u juniorskoj i pionirskoj konkurenciji, a imao je nekoliko iznimno perspektivnih skakača u vodu.

Na žalost, taj se sport u Šibeniku nije održao, a šibenska je skakaonica koji je, poput zadarske, zaslužila da je proglasi spomenikom sportske kulture, srušena 2009. godine. Danas postoji samo još na starim slikama i u uspomenama nekadašnjih šibenskih skakača.

Fotografije: Ante Baranić  i foto arhiv časopisa "Volim Šibenik"
 

Iz kategorije: Vijesti