Datum objave: 11. Srpanj 2017

ZANIMLJIVOSTI: Ljetovanje u Vodicama - referenca za izračun hrvatskog standarda

Diana Ferić
Diana Ferić

Prosječni zaposleni Hrvat za 10 dana obiteljskog odmora u Vodicama mora raditi između 28 i 109 dana, a prosječni zaposleni Nijemac od 11 do 36 dana.

Istraživanje stručnog novinarskog tima zagrebačkog "Večernjeg lista" o tome koliko tko u Europi mora raditi da bi si priuštio desetodnevni obiteljski odmor (otac i majka s dvoje maloljetne djece) zanimljivo je zbog toga što su kao referenca za izračun uzete Vodice i vodička turistička ponuda.

Prema tom istraživanju prosječni zaposleni Hrvat za 10 dana obiteljskog odmora u apartmanu mora raditi 28 dana, za odmor u hotelu s dvije zvjezdice 61 dan odnosno 86 dana za odmor u hotelu s tri zvjezdice te 102 dana za isti odmor u hotelu s četiri zvjezdice.
Sve to prosječni zaposleni Nijemac može si priuštiti za 11, 23, 30 te 36 dana rada. Tek nekoliko dana više za iste gušte moraju raditi Austrijanac i Talijan s prosječnim primanjima. Razlika u odnosu na Hrvate je jako velika i po tome smo u odnosu na njih prilično siromašni. No s druge strane situacija i nije tako loša jer za 10 dana odmora u Vodicama moraju raditi prosječni radnici gotovo svih bivših istočno europskih zemalja osim Slovenije i Češke. Slovencu za 10 dana odmora u Vodicama treba raditi, ovisno za kakav se smještaj odluči, između 21 i 78 dana dok su Česi tek za dva dana bolji od Hrvata.


Nije utjeha ali za 10 dana obiteljskog odmora u prosječnom vodičkom apartmanu prosječno zaposleni radnik iz Srbije mora raditi 56 dana, za smještaj u hotelu s dvije zvjezdice 124 dana, za smještaj u hotelu s tri zvjezdice, 174 dana, a u hotelu s četiri zvjezdice 208 dana gotovo sedam puta više nego Nijemac s prosječnim primanjima.

Foto:
TZ Grada Vodica
Tim Sackett

Izvor:
Večernji list
 

Iz kategorije: Vijesti