Datum objave: 01. Srpanj 2017

Obnovljena gotička bifora u staroj jezgri Šibenika koja je donedavno bila skrivena

Diana Ferić
Diana Ferić

Završena je obnova gotičke bifore na kući Blaće u ulici Svetog Nikole Tavelića, u povijesnoj jezgri grada Šibenika.

Taj arhitektonski element vrsne umjetničke izrade sa stilskim elementima gotike iz druge polovice 15. stoljeća bio je skriven ispod fasadne žbuke do 1995. godine.
Kad je bifora otkrivena, utvrđena su teška oštećenja, nastala prilikom rekonstrukcije kuće početkom 20. stoljeća. Tom prilikom su otklesani svi detalji koji su se našli iznad plohe pročelja.

Grad Šibenik je zbog velike povijesne i umjetničke vrijednosti biforu uvrstio u program obnove arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri, za čiju je obnovu izdvojeno 79.000 kuna.

“Obnova bifore je četrdeseti projekt iz programa Stanadi kojeg je 1998. godine pokrenuo konzervator , arhitekt Ivo Šprljan, po čijim uputama su i obavljeni radovi.
Radove je izvela restauratorska radionica ,, Renesansa”, pod vodstvom restauratora Bože Petretića. “, rekao je zamjenik gradonačelnika za društvene djelatnosti Paško Rakić.
Dio radova na obnovi bifore obavio je restaurator, pok. Marko Grbelja, koji nažalost, stjecajem tragičnih okolnosti nije uspio završiti započete radove.

 

Iz kategorije: Vijesti