Datum objave: 20. Lipanj 2017

Primjer drugima:Zahvaljujući električnim brodovima prijevoz na šibenske otoke bit će čest i brz

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski projekt pod nazivom intermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza brodovima-UrbEco bit će pilot projekt novog modela i načina povezivanja otoka jednih s drugim i s kopnom, potvrdila je danas u Šibeniku Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nakon multidisciplinarnog radnog sastanka o toj temi na kojem su bili predstavnici Ministarstva, Državne agencija za linijski prijevoz te Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije.


„Ovaj projekt neće samo osigurati kvalitetnije veze otoka i kopna već i suvremeni lučki sustav. Riječ je o brodovima s novim tehnologijama, koje imaju prihvatljivije ekološke karakteristike. Iskazali smo želju i potrebu da se prije realizacije ovog projekta razgovara sa svim otočanima kako bi to bio naš zajednički projekt i osnova za razvoj šibenskih otoka . Kad na šibenskom području razvijemo ovaj projekt moći ćemo ga aplicirati na druga područja, pogotovu na ona na kojima postoje manji otoci s malo stanovnika poput dubrovačkog ili lošinjskog arhipelagu. Dogovorili smo se i na natječaju koji će sada biti raspisani za brodske linije daju koncesije na kraće razdoblje upravo kako bismo što prije krenuli s ovih modernijim načinom održavanja brodskih linija“, izjavila je Maja Markovčić Kostelac.

 

Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove i gospodarstvo iz kojeg je taj projekt krenuo objasnio je da bi on trebao konačno riješiti problem prometnog povezivanja otoka jer će omogućiti češće, brže brodske linije.

 

„To će biti novi, namjenski građeni brodovi koji će odolijevati svim vremenskim prilikama. Bit će to poput autobusnog prijevoza na kopnu jer će s e moći na tim brodovima presjedati i na moderan način kupovati karte jer mi to i tretiramo kao gradski javni prijevoz. Otkako smo osmislili taj projekt obavili smo niz razgovora s različitim dionicima da bismo riješili što više problema i iznašli prava tehnička rješenja da to bude dobar primjer i drugima za povezivanja otoka međusobno i s kopnom“, istaknuo je.

 

Pri kraju je izrada složene tehničke dokumentacije kako bi Ministarstvo u jesen moglo raspisati natječaj za financiranje tog projekta. On zahtjeva ulaganje od 170 milijuna kuna tako da je trebalo izraditi niz dokumenata od master plana prometa do različitih studija. Očekuje s eda bi ti moderni električni brodovi za šibenske otoke trebali zaploviti za tri godine.
naredni tri godine bi se cijeli projekt trebao razviti u praksi i tada bi trebali početi voziti ti novi brodovi“.

 

Na sastanku se razgovaralo i o uređenju i podizanju obale u Docu. „To je za Šibenik , posebno za stanovnike našeg Doca nužno i mi ćemo to napraviti makar Grad Šibenik morao sam osigurati novac za tu investiciju“, kazao je gradonačelnik Željko Burić, a državna tajnica je obećala potporu Ministarstva.

Iz kategorije: Vijesti