Datum objave: 09. Lipanj 2017

Film „Priceza koralja“ sniman 1937. na Zlarinu slavi 80. rođendan na Pulskom festivalu

Diana Ferić
Diana Ferić

Legendarni njemački film „Princeza koralja“, koji je prije 80 godina snimljen najvećim dijelom na otoku Zlarinu, bit će prikazan na ovogodišnjem 64. filmskom festivalu u Puli u programu „Vremeplov“.

Taj dio Pulskog festivala posvećen je stranim filmovima i koprodukcijama snimljenim u Hrvatskoj, a osim „Princeze koralja“ bit će prikazan i film kratki film „Pjesma Jadrana“.


Prije projekcije tih povijesnih, a za Zlarin i Šibenik „Princeza koralja“ je i legendarni film koji je na poseban način postao dijelom njihovog zavičajnog identiteta, bit će predstavljen zbornik filmografskih članaka o njihovom snimanjima 1937. godine.

 

U zborniku „Princezu koralja“ analiziraju filmski arheolozi Dejan Kosanović i Daniel Rafaelić, „Pjesmu Jadrana“ Leon Rizmaul, muzikologinja Irena Paulus predstavlja filmsku glazbu Ive Tijardovića, biografiju glumačke ikone Ite Rine napisala je Aleksandar Erdeljanović, a biografiju Ivana Petrovića Jugoslav Pantelić.
Zanimljivo je da će u zborniku filmografskih člana prvi puta biti objavljene neke do sada nepoznate fotografije koje je na Zlarinu tijekom snimanja „Princeze koralja“ snimio šibenski fotograf Ante Bulat. Te fotografije pronađene su ostavštini povijesne šibenske fotografske radnje „Foto Hella Bulat“, a čuvaju se u arhivu časopisa „Volim Šibenik“.

 

Film „Princeza koralja“ snimljen je 1937. godine, a Šibenčani i Zlarinjani vidjeli su ga na premijeri u kinu „Tesla“ u siječnju 1938. godine. U glavnim ulogama pojavljuju se tadašnji slavni glumci Svetislav Ivan Petrović i Ita Rina. Glazbu je napisao splitski skladatelj Ivo Tijardović.

 

Film je Zlarinjane 1938. godine dosta razočarao jer je cijelosti snimljen na njemačkom jeziku osim jedne scene u kojoj glumica Ita Rina i Zlarinjanke pjevaju jednu hrvatsku pjesmu.
http://pulafilmfestival.hr/hr/

Fotografije:
Hela Bulat
Arhiv časopisa „Volim Šibenik“
 

Video

Iz kategorije: Vijesti