Datum objave: 02. Lipanj 2017

ATAS RADIONICA NA OTOKU PRVIĆU: Antička podvodna baština kao novi turistički proizvod

Diana Ferić
Diana Ferić

Kako ostvariti projekt razvoja ronilačkog turizma na resursima antičke podvodne baštine Jadranskog mora?

Odgovor na ovo zanimljivo razvojno i turistički poticajno pitanje pokušali su dati sudionici radionica koja je pod nazivom „Antičke zamke Jadranskog mora“ (ATAS), održana danas u Memorijalnom centru Fausta Vrančića u Prvić Luci na otoku Prviću.

Radionica je održana u sklopu projekta vrijednog 140 000 eura kojeg financira Europske agencije za mala i srednja poduzeća. Nositelj projekta je Grad Mali Lošinj, a u njega su uključeni partneri iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore; Univerza na Primorskem iz Izole, Hidromont iz Budve te Hotel „Maestral“ s otoka Prvića.

Na današnjoj radionici razgovaralo se o mogućnostima razvoja i unapređivanja ronilačkog turizma kroz turističku valorizaciju antičke podvodne baštine Jadranskog mora te njegovom utjecaju na obogaćivanje turističke ponude i produžavanje turističke sezone. Riječ je o specifičnom obliku avanturističkog i kulturnog turizma odnosno, kako je rečeno, podvodnog kulturnog i baštinskog turizma utemeljenog na podvodnim arheološkim nalazištima i resursima.
Kako bi to moglo funkcionirati u praksi na primjeru u nas malo poznatog plivačkog turizma, vlasnik prvićkog hotela „Maestral“ Filip Horvat. O crnogorskim iskustvima govorio je Bojan Rakojević, predstavnik „Hidromont inženjeringa“ iz Budve o roniocima kao turistima, a o tome što radi i poduzima Grad Mali Lošinj, govorio je Boško Babić.

U raspravu su se uključili predstavnice Turističke zajednice Grada Vodica Anita Franin Pećarica i Gordana Birin ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice, Bojan Rajković, predstavnik Ronilačkog centra iz Budve te predstavnik Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra a Ana Šilović je obrazložila marketinšku strategiju razvoja ATAS projekta.

Ključni produkt projekta „Antičke zamke Jadranskog mora“, biti će internetska platforma za mala i srednja poduzeća koja se bave podvodnim turizmom, te stvaranje mreže putem koje će u cilju unapređenja i obogaćivanja svoje ponude moći izravno komunicirati sa ciljanim specifičnim skupinama turista zainteresiranih za ronjenje i podvodnu kulturnu baštinu. Posebno vrijedan dio programa su edukacija lokalne zajednice o značenju i očuvanju podvodne baštine te praktične radionice za mala i srednja poduzeća zainteresirana za takve oblike turizma.
 

Iz kategorije: Vijesti