Datum objave: 30. Svibanj 2017

Palača Divnić u novom ruhu, s novom fasadom koja je danas otkrivena

Diana Ferić
Diana Ferić

Skinuta je nakon nekoliko mjeseci skela s palače Divnić odnosno kuće Kečkemet u kojoj se uređuje luksuzni hotel sa osam soba i danas se ukazala nova fasada, u istoj boji kao i prije pa je Medulić konačno u novom, uređenijem ruhu, ako se zanemare radovi u palači Galbiani iz koje se i dalje svakodnevno praši.

 

Do srca sezone investitori planiraju urediti restoran u prizemlju hotela i otvoriti ga, a za uređenje cijele zgrade još treba vremena. Investitor je tvrtka Palača Divnić d.o.o. iza koje stoji splitski poslovni čovjek Juroslav Buljubašić.

 

Uređenje fasade te palače žbukanjem i bojanjem izazvalo je i negodovanje onih koji smatraju da je to bila prilika da se palači vrate izvorna, kamena pročelja, ali konzervatori tvrde da to nije bilo moguće. Kažu da je ona uređena po „načelima struke te izrađenom konzervatorskom elaboratu, uvažavajući njenu povijesnu slojevitost, arhitektonsku cjelovitost i reprezentativnost“.

 

U donošenju te odluke, kažu, sudjelovao je stručni tim konzervatora povjesničara umjetnosti i arhitekata koji se dugi niz godina bave arhitekturom šibenske povijesne jezgre, arhitektonsko stilskim detaljima, povijesnim graditeljskim tehnikama, te praktičnom obnovom povijesnih pročelja.

 

Palača Divnić u derutnom stanju kupljena je 2015. godine, ali su radovi jedno vrijeme stajali zbog sporenja oko vrijedne freske koja se nalazi na stropu sobe na prvom katu.

 

Investitori su fresku vrijednu milijun kuna koja potječe iz razdoblja gradnje šibenskog kazališta željeli premjestiti u prizemlje budućeg hotela s pet zvjezdica, kako bi na stropu kavane i čitaonice bila dostupna svima, ali konzervatori na to nisu pristali. Na kraju je postignut dogovor da freska, za koju se vjeruje da potječe iz radionice Antonio Zuccharo koja je oslikala šibensko kazalište, ostane na svom izvornom mjestu.
 

Iz kategorije: Vijesti