Datum objave: 26. Svibanj 2017

Počelo snimanje dokumentarnog filma o šibenskim trubadurima!

Diana Ferić
Diana Ferić

Ekipa HTV-a započela je jučer u Šibeniku i na otoku Krapnju snimanje dokumentarnog filma o glazbenom i pjesničkom i enomenu šibenskih  trubadura, ljudi koji svoje  emocije - zaljubljenost, čežnju, zadivljenost pa i tugu  izražavaju kroz uglazbljene pjesme koje  sami pišu i skladaju.                                                          

Neobična pojava trubadura i trubadurstva u Šibeniku uočena je tijekom referenduma o najljepšoj šibenskoj pismi svih vremena kojeg je tijekom 2015. i 2016. godine provodio časopis „Volim Šibenik“.

Na postojanje trubadura, samozatajnih pjesnika koji sami uglazbljuju i izvode vlastite stihove posvećene voljenom gradu, zavičaju i ljubavi prema svim ženama, ukazali su Šibenčani koji su izašli na referendum o najljepšoj šibenskoj pismi svih vremena. Upravo oni su uz divove glazbe za srce i dušu Arsena Dedića, Mišu Kovača, Vicu Vukova ili Ivu Pattieru, počeli isticati Vlađu Nalisa, Borisa Ercega, Matu Skračića, Svetina Milutina Mačka, Vedranka Šikića Balaru, Josipa Bašića i druge šibenske, vodičke, murterske, zlarinske i krapanjske trubadure čije pjesme znaju i vole. Ubrzo se pokazalo da postoji još trubadura kao što su Joso Gracin, Zoran Košuljandić, Josip Vlahov, Zvonko Varošanec, Krešimir Šakić, Kristijan Kike Goja, Igor Lokas, Marinko Miše, Tony Dadić i Nikola Čatlak.

Nakon što je priču o šibenskim trubadurima u časopisu „Volim Šibenik“ objavio novinar – istraživač Stanko Ferić, kao temu za glazbeno – dokumentarni film prepoznali su je redatelj Ivo Kuzmanić i scenarist, doktor je etnologije i kulturne antropologije, Aleksej Gotthardi Pavlovsky.

Prve scene dokumentarca o trubadurima, njihovoj glazbi, inspiracijama i ljubavima snimljene su jučer na otoku Krapnju gdje je priču o sebi, svojoj poeziji i glazbi ispričao trubadur Krapnja i Brodarice Svetin Milutin Mačak uz pomoć članova klape „Stina“. Najvažnije scene snimljene su u konobi „Kapelica“, rodnoj kući Svetina Milutuina Mačka, uljari sv. Lovre koju je obnovila obitelj Tudić te u kući Roka Tamfare, Krapljanina koji već gotovo 60 godina živi u Kanadi, ali nikada nije prestao voljeti svoj rodni otok.

Snimanje se nastavlja danas u Vodicama, na Martinskoj i u Šibeniku gdje će biti posebno zanimljivo jer će snimanje biti javno. Naime ispred kafea „Shee“ ispod Skalica svoju će glazbu izvoditi Mate i Matea Skračić uz pomoć članova MS Adapativa Quarteta. Svi koji vole dobru glazbu, suptilnu ljubavnu poeziju i trubadure čije pjesme svi vole i znaju iako žive izvan estradne industrije i nemaju nikakav publicitet, mogu se pridružiti snimanju dokumentarnog filma i izravno uživati u svemu onome o čemu on govori.
 

Iz kategorije: Vijesti