Datum objave: 11. Svibanj 2017

Kandido,Pejčinoski i jedan Slovenac oštetili TLM i Jadransku banku za više od 170 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Protiv četvorice vlasnika i menadžera koji su vodili TLM u razdoblju od 2012. do 2014. godine šibenska je policija podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevara u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja poslovne i službene isprave, a  TLM i Jadransku banku oštetili su za više od 170 milijuna kuna.

 Policija je danas priopćila da su pod istragom  bili 58-godišnji hrvatski državljanin, dvojica austrijskih državljana starosti 50 i 71 godinu te 38-godišnji slovenski državljanin. Neslužbeno doznajemo da su među njima Tonči Kandido, tada član uprave TLM -a te otac i sin, Marko i Loran Pejčinoski koji su tada bili vlasnici TLM –a. Kandido je navodno uhićen na graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom u Slavoniji nakon što ga šibenska policija nije zatekla u njegovom šibenskom domu.

Utvrđena je sumnja da su kaznena djela počinili u razdoblju od 2012. do kraja 2014. godine i to 58-godišnjak kao predsjednik Uprave trgovačkog društva sa sjedištem u Šibeniku, 38-godišnjak kao član uprave društva i predstavnik krajnjih fizičkih vlasnika društva te ujedno član uprave krajnje vlasničke tvrtke sa sjedištem u Beču, 50-godišnjak kao član uprave tvrtke sa sjedištem u Beču te suvlasnik i član uprave tvrtke kupca društva također sa sjedištem u Beču i 71-godišnjak kao suvlasnik i član uprave te tvrtke kupca i suvlasnik kupaca društva tvrtki iz Bratislave i Tomašova.

U navedenom razdoblju osumnjičeni su, prodajom gotovih proizvoda trgovačkog društva iz Šibenika prema vlasnički povezanoj tvrtki iz Beča i s njom povezanim tvrtkama iz Bratislave i Tomašova, po cijenama znatno manjim od cijena po kojim se prodavalo drugim kupcima, oštetili TLM za iznos od 95,4 milijuna kuna. Neplaćanjem faktura oštetili su TLM za oko 8 milijuna kuna , a korištenjem nepravilnog i prijevarnog faktoringa u odnosu na vlasnički povezane tvrtke iz Beča, Bratislave i Tomašova, banka sa sjedištem u Šibeniku za još oko 44,2 milijuna kuna a izradom lažnih faktura prema istoj banci, dodatno je oštećena za oko 9,2 milijuna
Osim toga, plaćanjem fiktivnih intelektualnih usluga prema vlasnički povezanim tvrtkama sa sjedištem u Beču i Bratislavi međusobnim kompenzacijama, odnosno isporukama robe TLM je pretrpio štetu od još oko 13,2 milijuna kuna.

Ovim kaznenim djelima trgovačko društvo iz Šibenika odnosno TLM je oštećen za ukupni iznos od oko 116,6 milijuna kuna , a Jadranska banka za oko 53,5 milijuna kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni 58-godišnjak će, uz kaznenu prijavu, biti predan pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave, a protiv ostalih osumnjičenih, koji su strani državljani u njihovoj odsutnosti, bit će podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.
 

Iz kategorije: Vijesti