Datum objave: 06. Svibanj 2017

Legendarni topovi koji su 1991. obranili Šibenik jutros se vraćaju na Žirje!

Diana Ferić
Diana Ferić

Legendarni topovi s otoka Žirja koji su zbog presudne uloge u bici za Šibenik u rujnu 1991. godine dobili ime „Ruža hrvatska“ vraćeni su na otok Žirje gdje će biti središnji eksponat budućeg spomen područja Domovinskog rata „Ruža hrvatska Žirje“.
Dva od četiri spašena i obnovljena topa koje su Šibenčani imali priliku vidjeti prošle godine u sklopu izložbe „Šibeniče ti si stina!“ koju su u povodu 25. obljetnice bitke za Šibenik organizirale udruge „Ruža hrvatska“ i „Volim Šibenik“ u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i Hrvatskim memorijalno – dokumentacijskim centrom Domovinskog rata iz Zagreba, jutros su brodom Hrvatske ratne mornarice zaplovili prema Žirju.

HRM je omogućio prijevoz obnovljenih topova koji se nakon više od 20 godina vraćaju na otok Žirje, opreme budućeg spomen područja, transportnog vozila te jednog topa s kraja 19 stoljeća kojeg su obnovili i uredili djelatnici NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik, a bit će eksponat u zbirci ratne tehnike na Žiriju. Topove je na Žirije na gatu Vrulje ispratio šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je sa svojom administracijom zaslužan oko rješavanja problema financiranja obnove tih topova oko čega su postigli sporazum S NCP Remontnim brodogradilištem koje je

Povratak topova je prvi korak u realizaciji projekta budućeg Spomen područja "Ruža hrvatska Žirje" na kojem rade udruge „Ruža hrvatska Žirje“ i „Volim Šibenik“ u suradnji s tvrtkom Enigma Aviation travel.

Obnovu topova koji su bili uklonjeni s otoka Žirja i predani u željezaru kao staro željezo, te njihov povratak na Žirje omogućili su NCP remontno brodogradilište Šibenik, Grad Šibenik, a njihov povratak na Žirije Ministarstvo obrane RH, Hrvatska ratna mornarica i autoprijevoznik Srećko Škugor - Braco

Otvaranje Spomen područja Domovinskog rata i međunarodnog turističko – kulturno -edukativnog centra SURIUM te zbirke predmeta iz Domovinskog rata i povijesne ratne tehnike planirano je do ljeta 2018. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti